OostKans: sociale hub

In de Stationsstraat 41 in centrum Oostkamp vind je de sociale hub OostKans.

Wat is een sociale hub?

De gemeente en OCMW Oostkamp verbouwden het pand gelegen op Stationsstraat 41 tot een sociale hub. Dit is een plaats waar veel zaken samenkomen en met elkaar worden verbonden. De focus ligt er op sociale verbinding: die wordt onder meer bereikt door verschillende sociale initiatieven onder één dak te brengen. Hierdoor kan de sociale hub echt uitgroeien tot een plek die gekend is, waar je makkelijk binnenstapt voor een babbel, maar waar je ook hulp vindt. De hub krijgt de naam OostKans, geïnspireerd door vzw OostCans die de sociale hub zal uitbaten.

Net zoals bij alle renovaties heeft de gemeente ook bij deze verbouwing extra aandacht besteed aan CO₂-reducerende en energiebesparende maatregelen. Doorgedreven isolatie, zonnepanelen en warmtepompen voor het volledige gebouw zijn voorzien.

Wat vind je in OostKans?

Op het gelijkvloers is er een sociale kruidenier. Dit is een moderne variant van de huidige voedselbedeling. Tot op vandaag kunnen mensen die het minder breed hebben een standaard voedselpakket afhalen op vaste tijdstippen. Met de sociale kruidenier gaan we richting winkelformule, waarbij mensen die nu beroep doen op de voedselbedeling meer zelf zullen kunnen kiezen welke producten ze nodig hebben. De kruidenier is enkel toegankelijk voor inwoners die door de Sociale Dienst zijn doorverwezen. Het is ook de bedoeling meer verse producten aan te bieden. Sinds de corona-crisis is de werking van de huidige voedselbedeling al uitgebreid met verse groenten. Dit verliep vlot, dankzij een goede samenwerking met het Kruimelcafé en de Voedselploeg, het regionaal distributieplatform voor voedseloverschotten. Dit leidde tot grote tevredenheid van de klanten én het helpt mee in de strijd tegen voedselverspilling. De sociale kruidenier krijgt de naam Kruidenier 41.

Naast de sociale kruidenier is er een ontmoetingsruimte met keuken en bar, waar plaats is voor tal van initiatieven: repaircafés, groepsgesprekken rond specifieke thema’s, goedkope en vooral gezonde maaltijden voor de doelgroep, taalinitiaties voor anderstalige nieuwkomers, uitvalsbasis voor buddywerkingen …

Zo is het Kruimelcafé van de Schooldreef mee naar deze nieuwe locatie verhuisd. Op dinsdagavond kan je er aanschuiven voor soep, hoofdgerecht en dessert, gemaakt van voedseloverschotten.

Er is ook de lunchbar Kadet die door De Kade (ondersteunen mensen met een beperking) samen met hun gebruikers wordt uitgebaat. Naast vrijwilligers, zullen ook medewerkers van de Sociale Dienst de werking ondersteunen en mensen met problemen helpen zoeken naar de juiste oplossingen. Lunchbar Kadet is 4 dagen per week open (maandag, woensdag, donderdag en vrijdag) van 11 tot 16 uur. Iedereen is er welkom voor een lekkere lunch.

Op de eerste verdieping zijn er doorgangswoningen. Dat zijn tijdelijke noodwoningen voor inwoners die door plotse omstandigheden geen dak meer boven het hoofd hebben. Dit is vaak het gevolg van brand, uithuiszetting, relatiebreuk … Er zijn een aantal doorgangswoningen in onze gemeente, maar dit aanbod is ontoereikend. Het huidig aanbod bestaat vooral uit gezinswoningen. We stellen vast dat er meer en meer vraag komt naar doorgangswoningen voor eenpersoonshuishoudens of eenoudergezinnen. Om hier aan tegemoet te komen, worden in het gebouw 4 kleine wooneenheden voorzien. Op de tweede verdieping komt er een grotere wooneenheid, geschikt voor een groter gezin.