Zwerfkatten

Inhoud

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die geen eigenaar hebben. Ze leven op openbare plaatsen, in bossen of tuinen of in leegstaande gebouwen. Een deel van de zwerfkatten is ooit een huiskat geweest maar werd later aan hun lot zijn overgelaten.

Verplichte sterilisatie van huiskatten

De sterilisatie van huiskatten is door de dierenwelzijnswet verplicht. Elke kat moet, voor deze 5 maanden oud is, gesteriliseerd worden. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Enkel indien de huiskatten in orde zijn met deze wetgeving, kan het probleem van de zwerfkattenpopulatie ingedijkt worden.

Huiskatten moeten ook verplicht gechipt en geregistreerd worden.

Meer info over de verplichte sterilisatie en castratie van katten kan je vinden op de website Dierenwelzijn van de Vlaamse Overheid.

Procedure

Wie overlast heeft door de aanwezigheid van zwerfkatten, kan dit melden aan het gemeentelijk meldpunt: dienst Publieke Ruimte. Meldingen van burgers worden onderzocht door de wijkinspecteur. Die beslist over de noodzaak van een vangcampagne.

Bij een vangcampagne wordt de buurt gewaarschuwd om hun huiskatten binnen te houden of te voorzien van een halsband. De gevangen zwerfkatten worden overgebracht naar het dierenasiel Blauw Kruis en worden er gesteriliseerd of gecastreerd, ontwormd en ontvlooid. De kat blijft minstens 1 nacht en wordt daarna teruggebracht naar de plaats waar ze gevangen is.

De uitgebreide uitleg over de gemeentelijke aanpak van zwerfkatten staat in het gemeentelijk stappenplan zwerfkatten.