Wespen

Inhoud

Wanneer contacteer je de brandweer voor een nest?

De gewone wesp en de Duitse wesp (geel en zwart gestreepte soorten)  kunnen soms nesten maken in woningen en bijgebouwen, onder dakpannen en in spouwmuren. Wespen zijn best nuttige insecten. Zolang er geen kans is dat ze verstoord worden en dus agressief worden, kan zo’n nest rustig blijven zitten.
Is samenleven met een wespennest te moeilijk geworden, dan kun je een beroep doen op de brandweer om het nest te vernietigen.

Nesten van hommels, zandbijen en graafwespen, worden niet vernietigd door de brandweer. Dit zijn allemaal voortreffelijke en noodzakelijke bestuivers.

Zwermen honingbijen worden weggehaald door een opgeroepen imker.

Twijfel je over welk soort het gaat? Dan kan je op de website van Wespennest.Vlaanderen een overzicht vinden en foto's van alle soorten.

Wat met de Aziatische hoornaar?

Hoornaars zien eruit als super-wespen. Ze kunnen steken, maar zijn niet agressiever dan gewone wespen. Er zijn twee soorten :

  • de Europese hoornaar heeft zijn plaats in onze ecologische kringloop en maakt zijn nest veelal in boomholtes.
  • De Aziatische hoornaar is een exoot die hier recent zijn intrede deed. Hij valt honingbijen aan en kan volledige bijenkasten uitmoorden. De nesten van deze hoornaar hangen meestal vrij in boomkruinen. Bij de Aziatische hoornaar is er veel meer zwart dan geel op het achterlijf.

Heb je Aziatische hoornaars gespot, meld die dan via Vespawatch.be of Waarnemingen.be. De sitebeheerders controleren of het om een Aziatische hoornaar gaat en sturen een verdelger om het nest weg te halen. De kosten voor die interventie via Vespawatch wordt door de gemeente gedragen, hiervoor betaal je dus geen kosten. Door het hoge aantal aanvragen kan heteen 3-tal weken duren vooraleer een verdelger kan langskomen.

Wil je sneller geholpen worden of vormt het nest een gevaar, contacteer dan de brandweer. Voor die interventie draag je als inwoner zelf de kosten.

Procedure

  • Om de brandweer op te roepen voor de verdelging van een wespennest moet je bij voorkeur het e-loket van Zone 1 gebruiken.
  • Je kan eventueel bellen op het nummer 050 681 720.

Kostprijs

De praktische info en prijs voor het verdelgen van een wespennest vind je op de website van Hulpverleningszone 1.

Een eerste interventie is betalend, een tweede of daaropvolgende interventie voor hetzelfde nest is gratis.