Wereldburgerschap

Inhoud

We zijn niet enkel Oostkampenaren, Vlamingen, Belgen of Europeanen ... maar ook wereldburgers. We zijn immers met heel de wereld verbonden. Wat we doen in het Noorden heeft invloed op het Zuiden en omgekeerd. Niet alleen op ecologisch vlak, maar ook op cultureel vlak. Mensen beïnvloeden elkaar en kunnen veranderen.

Wat is dat concreet?

Een mondiale burger voelt zich betrokken en is bewust dat in de mondiale samenleving alles sterk met elkaar verweven is. Mondiaal burgerschap of 'wereldburgerschap' gaat over kennis, houding en gedrag die onze gezamenlijke verantwoordelijkheid weerspiegelen om 'daar' én 'hier' veranderingen door te voeren die bijdragen aan internationale rechtvaardigheid.

Dat klinkt zwaar, maar toch is het interessant en kan het erg leuk en verrijkend zijn.

Wereldburgers ...

  • zijn nieuwsgierig en durven vragen te stellen aan andere mensen. Zo leer je bij en kun je je makkelijker verplaatsen in de schoenen van iemand met een andere achtergrond.
  • durven nieuwe dingen uit te proberen. Nieuwe ervaringen opdoen zorgen voor een enorme verrijking in je eigen leven. Proef nieuwe gerechten, luister naar nieuwe muziek. Reizen hoort daar zeker bij, maar reis dan bewust en ga even uit je comfort zone.
  • denken kritisch. De wereld verandert constant. Heb je een goed idee of een verbetervoorstel? Blijf er niet mee zitten, maar praat er over en probeer maar.

Wereldburgerschap in Ooskamp?

Om dit tastbaarder te maken, stimuleren we de samenwerking tussen Oostkampse initiatieven die een projectwerking in het buitenland hebben en onze verenigingen en scholen. Vorige zomer ging in dit kader bijvoorbeeld al het gesmaakte Feest Mondiaal door.