Vredesmonument Moerbrugge

Dit vredesmonument werd op 10 september 1994 plechtig ingehuldigd. Het is opgetrokken naar aanleiding van de herdenking van de 50ste verjaardag van de slag om Moerbrugge.

In de Tweede Wereldoorlog vonden tussen 8 en 12 september 1944 zware gevechten plaats aan de brug van Moerbrugge. Het Duitse leger probeerde om de geallieerde opmars die op de landing in Normandië (6 juni 1944) volgde, te stuiten. Ze vernietigden bruggen over het kanaal Brugge – Gent, waaronder die in Moerbrugge. De oprukkende Canadese troepen stootten op hevige weerstand van de Duitse soldaten die zich achter dit kanaal hadden verschanst.

De Slag om Moerbrugge eiste het leven van 15 Oostkampse burgerslachtoffers, waarvan 11 inwoners van Moerbrugge. Er sneuvelden 51 Canadese en 104 Duitse soldaten.

Kunstenaar Ben Snauwaert (°1968) maakte het vredesmonument in opdracht van de gemeente Oostkamp. Hij verzaagde hiervoor een Amerikaanse tank die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. Het verzagen en assembleren gebeurde ter plekke in de weken voorafgaand aan de inhuldiging. Kunstenaar Ben Snauwaert werd door medewerkers van de technische dienst van de gemeente bijgestaan bij het versnijden van de tank en het assembleren van het kunstwerk (zie foto).

Het Feestcomité Moerbrugge organiseert nog jaarlijks een bevrijdingsherdenking tijdens het eerste weekend van september. Sinds 1994 vindt de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid aan dit monument plaats.