Van 21 maart tot en met 31 oktober gaat het tweede Vlaams Kampioenschap Tegelwippen door. Gemeenten, scholen, bedrijven én inwoners breken samen zoveel mogelijk tegels uit en vervangen die door groen. Gemeente Oostkamp eindigde vorig jaar op de 8ste plaats in de categorie 'kleine gemeenten'.
Steden en gemeenten breken zoveel mogelijk tegels uit en vervangen die door groen. Meer bloemen, bomen en geveltuinen maken Vlaanderen meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier! Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor- achter- of geveltuin. De gemeente doet alvast mee. Jij ook? Samen gaan we voor de hoofdprijs!
Waarom een kampioenschap tegelwippen?
Onze leef- en woonomgeving bestaat uit zeer veel verharding. Teveel om goed te zijn. Volgens het Agentschap Digitaal Vlaanderen is Oostkamp voor 11% verhard.
Ontharden of overbodige verhardingen wegnemen wordt zeer belangrijk als we de klimaatuitdagingen willen aankunnen. Op die manier zorg je ervoor dat er meer regenwater in de bodem kan sijpelen, je zorgt voor meer verkoeling op warme dagen, je geeft aan bloemen, planten, insecten en andere dieren een stuk ruimte terug waar zij kunnen floreren. En bovenal: het oogt zoveel mooier.
Bij nieuwbouwprojecten en heraanleg van wegenis wordt kritisch bekeken om enkel het strikt noodzakelijke te verharden en water zoveel mogelijk lokaal te laten infiltreren.
Mooie voorbeelden
Heel wat inwoners in Oostkamp hebben een groene voortuin en beperkten hun verharding.
Er zijn ook inwoners die een geveltuintje aanlegden met advies van de vrijwilligers van de werkgroep Leve(n)de Gevels Oostkamp en waarbij de gemeente zorgt voor de uitbraak van de overbodige tegels. Ook enkele handelaars toverden hun gevel al om tot een fleurig geheel. De werkgroep heeft intussen al advies gegeven bij de aanleg van zo’n 100 geveltuintjes!
Doe jij ook mee?
- Ga aan de slag en breek overbodige verharding uit op je eigen perceel rondom je eigen woning: stukken oprit, terras en/of paden.
- Breng dit bouwafval naar het recyclagepark. Per m² (~ 11 stoeptegels) heb je ongeveer 100 kg bouwafval en betaal je ongeveer 1 euro. Tip: Iedere inwoner heeft een forfait van 5 euro per jaar voor het recyclagepark, dus ook de kinderen in het gezin.
- Meld je ontharding vanaf 21 maart via www.vk-tegelwippen.be, zo laat je de teller voor Oostkamp oplopen.
- Vanaf 10 m² ontharding kan je bij de gemeente je premie aanvragen van 5 euro/m² tot een maximum van 40 m². Het aanvraagformulier vind je op onze website.
- Ga langs bij een van de plantenkwekerijen of tuinzaken in Oostkamp voor extra groen en bloeiende planten in je (voor)tuin. #shoplokaal
Concrete tips voor bij jou thuis
Zoek je nog naar concrete tips voor ontharding bij je thuis? Dan vind je hier ongetwijfeld inspiratie:
- Op onze pagina 'Klimaatproof 8020'
- Op de website van Regionaal landschap Houtland & Polders
- Wens je een geveltuintje aan te leggen? Dan komt de gemeente graag de overbodige stoeptegels voor je uitbreken. Doe je aanvraag via het online formulier.
Prijzen
Elke maand wordt de leukste inzending van die maand beloond met een mooi prijzenpakket.
Tips, leuke initiatieven, tussenstanden enz. komen op de website en worden gedeeld via Facebook, Instagram en de nieuwsbrief.
Er is een prijsuitreiking met prijzen voor de gemeente met het hoogste aantal gewipte tegels, voor de winnaar per categorie van gemeenten en voor de winnaar in elke derby/poule. In de mate van het mogelijke heeft elke prijs een circulair karakter (hergebruik van de tegels) en heeft zijn plaats in het openbaar domein, zodat de hele gemeente ervan kan meegenieten.
Meer info
Alle info over het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen en het deelnameformulier vind je op de website van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. De spelregels vind je daar ook. Om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, worden alle gewipte tegels verrekend tot een TPI-index (gewipte tegels per 1000 inwoners).
Link naar het klimaatrapport en het LEKP
Ontharding is 1 van de speerpunten waar de gemeente wil op inzetten om klimaatbestendiger te worden. Ook in het Lokaal Energie en Klimaatpact met de Vlaamse Overheid heeft de gemeente Oostkamp dit engagement opgenomen (werf 4 water).