Verbroedering

Inhoud

De gemeente Oostkamp is officieel verbroederd met Bad Nauheim (Duitsland) en Bad Langensalza (Duitsland) en Chaumont (Frankrijk).

Alles is het gevolg van een intense samenwerking tussen de verbroederde steden van Bad Nauheim. Zoals bekend is Oostkamp sedert 1985 officieel verbroederd met Bad Nauheim (Hessen, Duitsland). Bad Nauheim is naast Oostkamp ook verbroederd met Buxton (Groot-Brittannië), Chaumont (Frankrijk) en Bad Langensalza (Thüringen, Duitsland). Zo ontstond er een ‘netwerk’ van culturele en sportieve activiteiten waarbij alle verbroederde steden betrokken werden.

Enkele voorbeelden van onderlinge samenwerking kunnen dit staven.

Op cultureel vlak vindt nagenoeg elk jaar een internationale tentoonstelling plaats.

In Oostkamp ontvingen we in 2013 Richard Pelletier (Chaumont), in 2014 Karin Weinrich (Bad Langensalza) samen met Odile Dechanet † (Chaumont), in 2016 Elisabeth Weidemann uit Bad Langensalza en in 2018 opnieuw Odile Dechanet † (Chaumont).

Ook Oostkampse kunstenaars konden in onze verbroederingssteden exposeren. Zo was er in 2013 de tentoonstelling ‘Partner’ in Bad Nauheim en stelden Herman Vantieghem en Jonny Kimpe in 2016 tentoon in het Rathaus van Bad Langensalza.

Nadat het zangkoor van Bad Nauheim reeds Oostkamp bezocht, trad het Koninklijk Godelievekoor uit Moerbrugge in 2015 samen met zeven andere koren in de ‘Rosensaal’ van Steinfuhrt in Bad Nauheim op. Ook de Koninklijke Fanfare Vrij en Blij stak in 2016 de Duitse grens over om het Rosenfest van een vrolijke noot te voorzien.

Ook jongeren worden in de verbroedering betrokken. Zo konden uit Chaumont leerlingen van 17-18 jaar stage lopen bij lokale handelaars zoals bakkerij Bogaert, huis Defauw, Carrefour Ruddervoorde, een school en woonzorgcentrum Sint-Jozef.

Terecht mogen we ook fier zijn op eigen Oostkampse producten. Tijdens ‘Les Automnales’, een grote markt over het ganse centrum van Chaumont, konden de producten van Epimedium (bloembollen), Schrauwen (laurieren), Destrooper (koekjes) en het bier uit De Leite en Stokhove op heel wat bijval rekenen!

Op sportief vlak vindt sinds 1996 het internationaal jeugdvoetbaltornooi plaats. Nadat rond de jaren 2004-2006 het tornooi zelfs een aantal maal doorging in Litouwen, Tsjechië en Griekenland (semi-partners van onze zustersteden), werd sedert 2010 opnieuw gekozen om het tornooi met de originele vier af te werken.

In 2014 vond het tornooi op De Valkaart plaats, in 2016 verdedigde SKD Hertsberge de Oostkampse kleuren in Bad Langensalza.