Techniekacademie

Inhoud

Hoe kunnen we jongeren motiveren om te kiezen voor een technische loopbaan? Hoe kunnen we vooral meisjes in contact brengen met techniek? In de hoogtechnologische samenleving van vandaag is er tegenstrijdig genoeg een lage technische geletterdheid. Steeds minder leerlingen kiezen voor een technische loopbaan, ondanks de interessante beroepskansen nadien. Meisjes worden moeilijk aangetrokken tot een technische loopbaan.

De voorbije jaren werden talloze initiatieven genomen om technische geletterdheid bij kinderen en jongeren op te krikken. In dat kader startte de Hogeschool VIVES met Techniekacademies. Dit is een zeer succesvol model.

Een Techniekacademie is een vrijetijdsinitiatief voor kinderen van 8-10 jaar of 10-12 jaar. Een Techniekacademie bestaat uit een reeks van 10 sessies van 1,5 uur of 12 sessies van 2 uur waar ze werken met hout, mechanica/kunststof, elektriciteit, chemie, elektronica, bouw, informatica en een actief bedrijfsbezoek. Per groep van 20 kinderen zijn er 2 techniekmentoren: meestal een onderwijzer en een leerkracht met technische expertise. De projecten komen uit de leefwereld van de kinderen, met een specifieke aandacht voor meisjes.

De gemeente Oostkamp is inrichter, samen met de Hogeschool VIVES.

In Oostkamp vindt er elk jaar een Junior Techniekacademie (3de en 4de leerjaar) plaats in het najaar, een Tiener Techniekacademie (5de en 6de leerjaar) in het voorjaar. Deze Techniekacademies gaan door in de Middenschool Sint-Pieter, Kortrijksestaat 47 op woensdagnamiddag / vrijdag na de schooluren.

Kostprijs

  • Junior Techniekacademie: 60 euro, materiaal en verzekering inbegrepen (er is een fiscaal attest zodat tot 45% gerecupereerd kan worden). Voor een tweede kind binnen hetzelfde gezin bedraagt de deelnameprijs 50 euro.
  • Tiener Techniekacademie: 70 euro, voor een tweede kind 60 euro.

SJaCos-bonnen worden aanvaard.