Sterrenregister voor stilgeboren kinderen

Inhoud

Het uitkijken en verlangen naar je kindje is vaak intens. Soms moeten deze gevoelens abrupt plaatsmaken voor verlies en verdriet. Ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap hebben wettelijk gezien nog altijd geen mogelijkheid om hun kindje te laten registreren. Het maakt de lange periode van rouw die volgt op het verlies niet eenvoudiger. 

Sterrenregister

Om de ouders van alle sterrenkindjes een hart onder de riem te steken, voorziet de gemeente een symbolisch sterrenregister. Hierin kunnen alle stilgeboren kinderen, ongeacht de zwangerschapssduur, geregistreerd worden. Deze symbolische aangifte heeft geen juridische gevolgen. 

Is je kindje overleden na een zwangerschapsduur van meer dan 140 dagen? Dan kan je een akte laten opstellen door de dienst Burgerlijke Stand.

Steen op de koesterplek

Ouders die hun sterrenkindje registreren, krijgen een steen om thuis of op de koesterplek in de Waarde te leggen. Doe je de registratie online, dan haal je de steen af aan het secretariaat in OostCampus (eerste deur links na de eerste schuifdeur), tijdens de openingsuren van het Onthaal in OostCampus. Bij registratie op afspraak in OostCampus krijg je de steen mee.