Sterke drank: machtiging voor schenken en gebruik ter plaatse bij openbare manifestaties

Het aanvragen van een machtiging verloopt via het digitaal evenementenformulier waarmee je jouw evenement of activiteit aanvraagt. Je hoeft dit dus niet apart aan te vragen.

Inhoud

Om sterke drank te mogen schenken (=verkopen of gratis aanbieden voor gebruik ter plaatse) in tijdelijke drankgelegenheden in het kader van een openbare sportieve, culturele of politieke manifestatie, is een speciale machtiging van het College van Burgemeester en Schepenen vereist. Deze machtiging is een toelating die moet aangevraagd worden door de organisator van de manifestatie en die van toepassing is op alle drankgelegenheden van de gehele manifestatie.

Voorbeelden van sterke drank zijn: wodka, rum, cognac, whisky, gin ... maar ook alcoholpops en cocktails vallen onder deze noemer. 
Enkele voorbeelden van een openbare manifestatie: een wielerwedstrijd, een jaarmarkt, een kerstmarkt ...

Voorwaarden

Voor het verkrijgen van een machtiging voor het schenken van sterke dranken op een manifestatie zijn er geen specifieke voorwaarden van toepassing. Het College van Burgemeester en Schepenen heeft de vrije keuze om de machtiging al dan niet toe te kennen.

Procedure

Een afwijking aanvragen van de geluidsnorm verloopt via het digitaal evenementenformulier waarmee je jouw evenement of activiteit aanvraagt. Je hoeft dit dus niet apart aan te vragen. 

Het College van Burgemeester en Schepenen levert de machtiging af. Deze is geldig voor de duur van de toelating.