Sociale hub in de Stationsstraat

Startdatum: 11-09-2021
Einddatum: 17-04-2023

Stratenplan

Stationsstraat 41, 8020 Oostkamp
Met de sociale hub in de Stationsstraat worden meerdere sociale doelstellingen uit het meerjarenplan van gemeente en OCMW gerealiseerd: sociale kruidenier, ontmoetingsruimte en extra doorgangswoningen voor alleenstaanden en eenoudergezinnen.

Half november 2021 startten de verbouwingswerken aan de voormalige meubelzaak in de Stationsstraat. De gemeente en OCMW Oostkamp verbouwen dit pand tot een sociale hub: OostKans.

Wat is een sociale hub?

Een hub is het centrum van een netwerk. Het is een plaats waar veel zaken samenkomen en met elkaar verbonden worden. Hier ligt de focus op sociale verbinding. We bereiken deze verbinding onder meer door verschillende sociale initiatieven onder één dak te brengen.

Wat vind je in OostKans?

Op het gelijkvloers is er een sociale kruidenier. Dit is een moderne variant van de huidige voedselbedeling. Tot op vandaag kunnen mensen die het minder breed hebben een standaard voedselpakket afhalen op vaste tijdstippen. Met de sociale kruidenier gaan we richting winkelformule, waarbij mensen die nu beroep doen op de voedselbedeling meer zelf zullen kunnen kiezen welke producten ze nodig hebben. Het is ook de bedoeling meer verse producten aan te bieden. Sinds de corona-crisis is de werking van de huidige voedselbedeling al uitgebreid met verse groenten. Dit verliep vlot, dankzij een goede samenwerking met het Kruimelcafé en de Voedselploeg, het regionaal distributieplatform voor voedseloverschotten. Dit leidde tot grote tevredenheid van de klanten én het helpt mee in de strijd tegen voedselverspilling. De sociale kruidenier krijgt de naam Kruidenier 41.

Naast de sociale kruidenier is er een ontmoetingsruimte met keuken en bar, waar plaats is voor tal van initiatieven: repaircafés, groepsgesprekken rond specifieke thema’s, goedkope en vooral gezonde maaltijden voor de doelgroep, taalinitiaties voor anderstalige nieuwkomers, uitvalsbasis voor buddywerkingen …

Zo is het Kruimelcafé van de Schooldreef mee naar deze nieuwe locatie verhuisd. Op dinsdagavond kan je er aanschuiven voor soep, hoofdgerecht en dessert, gemaakt van voedseloverschotten.

Er is ook de lunchbar Kadet die door De Kade (ondersteunen mensen met een beperking) samen met hun gebruikers wordt uitgebaat. Naast vrijwilligers, zullen ook medewerkers van de Sociale Dienst de werking ondersteunen en mensen met problemen helpen zoeken naar de juiste oplossingen. Lunchbar Kadet is 4 dagen per week open (maandag, woensdag, donderdag en vrijdag) van 11 tot 16 uur. Iedereen is er welkom voor een lekkere lunch.

Op de eerste verdieping zijn er doorgangswoningen. Dat zijn tijdelijke noodwoningen voor inwoners die door plotse omstandigheden geen dak meer boven het hoofd hebben. Dit is vaak het gevolg van brand, uithuiszetting, relatiebreuk … Er zijn een aantal doorgangswoningen in onze gemeente, maar dit aanbod is ontoereikend. Het huidig aanbod bestaat vooral uit gezinswoningen. We stellen vast dat er meer en meer vraag komt naar doorgangswoningen voor eenpersoonshuishoudens of eenoudergezinnen. Om hier aan tegemoet te komen, worden in het gebouw 4 kleine wooneenheden voorzien. Op de tweede verdieping komt er een grotere wooneenheid, geschikt voor een groter gezin.

Gebundelde krachten

De verkoop van de voormalige meubelzaak was een unieke kans om de plannen van de gemeente / OCMW om deze diverse projecten op één locatie te bundelen. Daardoor is er nog meer samenwerking en contact mogelijk. Door de andere activiteiten die er plaats vinden, kan de sociale hub echt uitgroeien tot een plek die gekend is, waar je makkelijk binnenstapt voor een babbel, maar waar je ook hulp vindt.

De werking van deze sociale hub sluit aan op de werking van de welzijnsschakels zoals ’t Gezelletje. Dit zowel op vlak van doelgroep, openingstijden als activiteiten. Beide initiatieven zullen elkaar dan ook mooi aanvullen én versterken.

Laatste wijziging: dinsdag 18 apr 2023 om 09:54 uur

Contact

Sociale Dienst

Adres
OostCampus (loket 3) Siemenslaan 1 , 8020 Oostkamp
tel
050 819 960
socialedienst@oostkamp.be
Vandaag
Nu open
open van 08:30 - 12:30 uur
Morgen
open van 08:30 - 12:30 uur
Meer openingsuren Sociale Dienst Alle openingsuren Sociale Dienst