Wat is rouw?
Het verliezen van een geliefde is een emotionele en moeilijke ervaring. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo. De gemeente biedt verschillende vormen van ondersteuning om inwoners te helpen tijdens deze periode.
Omgaan met rouw
Weten dat je er niet alleen voor staat, is al heel wat. Volgende tips kunnen je op weg helpen in je rouwproces.
- Praat erover: deel je gevoelens met vrienden, familie of een professionele hulpverlener.
- Heb geduld: neem de tijd die je nodig hebt om te rouwen en zorg goed voor jezelf.
- Zoek steun: je hoeft je verdriet niet alleen te dragen. Zoek steun bij je omgeving, sluit je aan bij een rouwgroep en wees ook niet bang om de stap naar professionele begeleiding te zetten als dat nodig is.
- Neem contact op met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een rouwtherapeut.
- Bel naar Tele-Onthaal (tel 106) of Awel voor jongeren (tel 102).
- Koester herinneringen: er zijn veel manieren om iemand te herdenken, zoals een plek waar jullie samen kwamen, een symbolisch gebaar, een aandenken … Maak voor jezelf rituelen of herinneringen die je helpen bij het verwerken van je verlies.
Hulp en ondersteuning van de gemeente
Zoals gezegd, sta je er niet alleen voor. Wees niet bang om hulp te vragen, als je het moeilijk hebt.
Praat met een buddy
Wil je je gedachten delen met een neutraal iemand die zelf buiten het rouwproces staat? De gemeente werkt hiervoor samen met vrijwilligers. Bel 050 819 920 of mail naar warmegemeente@oostkamp.be en krijg meer informatie over deze gratis dienst.
Er bestaan verschillende rouwgroepen waar je in contact kan komen met lotgenoten. Vraag ernaar bij je huisarts of neem contact op met warmegemeente@oostkamp.be. Wij helpen je graag verder op weg.
Rouwdoosje
(voorraad tijdelijk uitgeput)
We willen onze inwoners graag iets tastbaars meegeven dat hen herinnert aan de overleden dierbare. Iets waarnaar ze kunnen teruggrijpen als ze het moeilijk hebben en tegelijk een teken van medeleven.
Heb je iemand verloren, dan kan je in het Onthaal in OostCampus een gratis rouwdoosje ophalen (maximum 1 doosje per adres). Dit is een sober maar stijlvol doosje waarin volgende items zitten:- een kaartje op groeipapier* met een troostende boodschap
- een kaarsje
- een houdertje voor het doodsprentje
Dit doosje is gemaakt in samenwerking met vzw De Kade afdeling schrijfbaar.
*groeipapier is een soort papier waarin zaadjes van bloemen verwerkt zijn. Als je het papier in de grond steekt, komen er op een later tijdstip bloemen uit. Deze zijn een mooie manier om de overleden dierbare te gedenken.
Troostkoffer
Bibliotheek-infopunt stelt een troostkoffer ter beschikking voor kinderen van 3 tot en met 8 jaar. Meer info via bibliotheek@oostkamp.be of 050 819 930.Steen voor sterrenkindje
Heb je je sterrenkindje geregistreerd in het symbolisch sterrenregister van de gemeente? Haal in OostCampus een steen die je kunt personaliseren, om thuis of op de koesterplek in Waardamme te leggen.