Pin- en pukcode

Aanvraag pin- en/of pukcode

Inhoud

Wat is een pin- en pukcode?

Je eID of Kids-ID werkt met een pin- en pukcode. Deze codes krijg je thuis bezorgd wanneer je een nieuwe identiteitskaart (eID of Kids-ID) hebt aangevraagd. Je hebt de codes nodig om je nieuwe kaart te activeren.

  • De pukcode bestaat uit 6 cijfers en daarmee kan je de eID of Kids-ID actief zetten of activeren.
  • De pincode bestaat uit 4 cijfers en daarmee kan je je identificeren als je je wil aanmelden op bepaalde websites zoals My Belgium, uw online overheidsdienst of Mijngezondheid.

Per identiteitskaart en Kids-ID zijn er nieuwe codes van toepassing. Heb je een nieuwe kaart, gooi dan zeker de vorige brief met codes in de prullenmand, want deze zijn niet meer geldig. De datum die boven je pukcode staat moet op een paar dagen na overeenstemmen met de datum op je identiteitskaart.

Het is van belang deze codes goed te bewaren.

Pincode veranderen

We raden aan om de pincode te veranderen naar een eigen code die je zelf kiest.

Opgelet! Je pincode is persoonlijk. Kies dus geen al te voor de hand liggende cijfercombinatie zoals je geboortedatum of geboortejaar. Houd je code ook strikt geheim. Met je pincode kan iemand anders namelijk je kaart gebruiken en in je naam handelen op het internet.

Als je de pincode veranderd hebt, maar je weet niet meer naar welke code, dan kan de dienst Burgerzaken / Onthaal aan de hand van de pukcode een nieuwe pincode creëren en die opnieuw veranderen naar een code die je gemakkelijk kan onthouden.

Pin- en pukcodes verloren?

Ben je de brief met de codes erop toch verloren? Dan kan je zelf jouw pukcode opnieuw aanvragen bij het Rijksregister via ons e-loket. Je kan hiervoor ook langskomen bij de dienst Burgerzaken/Onthaal in OostCampus zodat wij dit voor jou kunnen doen.

Het duurt max. 1 week voordat we de pukcode die aan jouw kaart gekoppeld is hier ontvangen. Wij contacteren je als we jouw code ontvangen hebben zodat je in het Onthaal kunt langskomen met je eID om de pincode opnieuw in te stellen. Ben je niet in de mogelijkheid om hiervoor zelf bij ons langs te komen, dan kan je ook aan iemand een volmacht geven zodat die persoon hiervoor in jouw plaats kan langskomen. Het volmachtformulier vind je onderaan deze pagna. Lees goed de aandachtspunten voor een geldige volmacht na.

Opgelet:

  • voor de eID’s afgeleverd na 1 januari 2022 (= eID's met vingerafdrukken) is er geen pukcode meer nodig om een nieuwe pincode in te stellen. Een nieuwe pincode instellen doe je via het Onthaal.
  • voor Kids-ID's van kinderen jonger dan 6 jaar is er geen pincode, enkel een pukcode. Ben je deze pukcode kwijt, dan moet de code ook opnieuw opgevraagd worden bij het Rijksregister.