Ondergrondse parking van nieuw bouwproject in Schooldreef wordt ook deels publieke, gratis parking voor het centrum van Oostkamp

Gepubliceerd op woensdag 22 mrt 2023 om 10:56 uur

De gemeente Oostkamp grijpt de unieke kans om samen te werken met de private ontwikkeling op de hoek van de Schooldreef en de Kortrijksestraat. Door de ondergrondse parking gezamenlijk te gebruiken, wordt ingezet op een bereikbaar handelscentrum met gratis parkeerplaatsen voor bezoekers. Bovengronds ontstaat ruimte voor groen en water en voor beleving en ontmoeting.

Het is goed wonen, leven, werken en ondernemen in Oostkamp. Het is de ambitie van het gemeentebestuur om dit ook zo te houden en zelfs te versterken. Oostkamp wil ook haar aantrekkelijke handelskern alle kansen geven om zich verder te blijven ontwikkelen. Om het kernhandelsgebied sterker te maken én meer ruimte te geven voor rust, vergroening, verblauwing (water), ontmoeting, beleving en veiligheid (vooral voor de trage weggebruikers) willen we minder stilstaande auto’s in de straten. Ook in de Schooldreef is dat de ambitie. Maar dan moest er wel een oplossing komen voor de huidige parkeerplaatsen in de Schooldreef. Want de troef van een bereikbaar centrum wil de gemeente absoluut behouden. De samenwerking met de private bouwontwikkeling op de hoek van de Schooldreef en de Kortrijksestraat om een gezamenlijke ondergrondse parking in te richten, ook voor publiek gebruik, was dan ook een unieke kans. Zo kan de Schooldreef autoluw ingericht worden én is er ruimte voor groen en water en voor rust en ontmoeting.

Gratis ondergrondse parking in het centrum

Na de afwerking van de private bouwwerken op de hoek van de Schooldreef en de Kortrijksestraat, zal de gemeente 2 verdiepingen van de ondergrondse parking aankopen voor publiek gebruik. Daar zal plaats zijn voor een 50-tal wagens. Parkeren is er gratis. De maximale parkeertijd ligt nog niet vast, maar zal gecontroleerd worden, wellicht aan de hand van een camerasysteem. In de ondergrondse parkeergarage zijn plaatsen voorzien voor minder mobiele personen. Er is een ruime lift aanwezig waarin je ook een fiets kan meenemen om deze ondergronds te stallen.

De eerste stappen van de werken van beide projecten zijn achter de rug:

  • Voor de heraanleg van de Schooldreef zijn de voorbereidende nutswerken intussen achter de rug. De verdere planning van deze riolerings- en wegenwerken wordt momenteel met de aannemer afgestemd. Wie op de hoogte wil blijven, kan zich abonneren op updates over de werken via deze pagina.
  • Voor het private bouwproject zijn de afbraakwerken achter de rug, net als de graafwerken voor de aanleg van de parking onder het gebouw. Er kan nu gestart worden met de bouwwerken zelf.