Stedenbouwkundig uittreksel / notarisattest

Inhoud

Bij de verkoop van een woning moet je stedenbouwkundige informatie ter beschikking stellen aan de koper. Dat is informatie over vergunningen, eventuele bouwovertredingen, voorkooprecht van andere partijen en verkavelingsvoorschriften.

Die stedenbouwkundige informatie kun je verkrijgen door een uittreksel (stedenbouwkundig uittreksel) te vragen uit het vergunningen- en het plannenregister.

Voorwaarden

Een stedenbouwkundig uittreksel moet je mee afleveren bij de verkoop van een woning. Het uittreksel mag op het moment van de verkoop niet ouder zijn dan één jaar.

Procedure

  • Een stedenbouwkundig uittreksel kan je zelf of via je notaris aanvragen. De aanvraag voor het stedenbouwkundig uittreksel bestaat zowel uit het plannen- en vergunningenregister als vastgoedinformatie.
    • Notaris: u kan enkel een aanvraag doen via de IBOT-applicatie in uw eNotariaat
    • Vastgoedmakelaar: u kan een aanvraag doen via de toepassing RealSmart of via het Vlaamse webportaal
    • Burgers, andere professionele aanvrager of overheidsinstantie: via mail naar ruimtelijkeordening@oostkamp.be met vermelding van een geldige capakey (perceelnummer) en adres. In geval van een particulier moet het rijksregisternummer bezorgd worden of in geval van een professionele aanvrager het ondernemingsnummer.

  • Het stedenbouwkundig uittreksel wordt afgeleverd binnen een termijn van 30 dagen, na de ontvangst van de aanvraag.

Kostprijs

De kost voor een stedenbouwkundig uittreksel bedraagt 50 euro per perceel.

De factuur wordt opgestuurd door de gemeente.