Hinder bij werken

Inhoud

Ernstige hinder door wegenwerken is een bijzondere situatie waarbij een ondernemer zich moet aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Dit kan een zware uitdaging zijn voor een kleine onderneming, maar kan evengoed een aanleiding zijn om de manier van werken tijdelijk of misschien wel blijvend te vernieuwen.

De gemeente Oostkamp informeert je als ondernemer van geplande wegenwerken in je buurt of organiseert infovergaderingen voor de buurtbewoners en ondernemers. Je doet er goed aan om aanwezig te zijn op deze bijeenkomst. Wens je als eerste op de hoogte te zijn van openbare werken, schrijf je in op de nieuwsbrief ondernemen.

Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) werkte een hinderpremie en sluitingspremie uit voor ondernemers.

Hinderpremie (2.000 euro)

De hinderpremie is voorzien voor kleine ondernemingen:

  • met maximaal 9 werknemers
  • die ernstige hinder ondervinden door wegenwerken voor de deur
  • en actief zijn in de sectoren detailhandel, horeca of ondernemingen waarbij er ter plaatse een persoonlijk en direct klantencontact is.

Procedure

  • De ondernemingen die voldoen aan de voorwaarden worden automatisch per brief aangeschreven door VLAIO. Geen kennisgevingsbrief gekregen? Ga na wat je in dat geval kan doen.
  • Binnen de 60 dagen na de datum van de brief of voor het einde van de hinderperiode vraag je de hinderpremie digitaal aan bij VLAIO.
  • VLAIO maakt het bedrag, 2.000 euro, zo snel mogelijk over op je rekening.
  • Bij sluiting kan je de bijkomende sluitingspremie aanvragen.

Sluitingspremie (80 euro/dag)

Voor een sluitingspremie moet je je zaak minstens 21 opeenvolgende kalenderdagen sluiten. Deze premie, die kan volgen op een hinderpremie, loopt vanaf de 22ste kalenderdag van de sluiting en vraag je aan in blokken van maximaal 30 kalenderdagen.

Procedure

De sluitingspremie vraag je aan via de webapplicatie van de hinderpremie. Dit kan op zijn vroegst op de startdatum van de werken, en uiterlijk op de startdatum van de sluitingsperiode.