Inhoud
Gemeente Oostkamp werkt samen met het Rode Kruis Oostkamp in het voorzien van opleidingen rond reanimeren en defibrilleren. Hierdoor krijgt de gemeente het label ‘Hartveilige gemeente’. Ook verenigingen kunnen dit label krijgen.
Voorwaarden voor het label ‘Hartveilige vereniging’
Om het label ‘Hartveilige vereniging’ te ontvangen, moet er minstens één automatische externe defibrillator (AED) op het grondgebied zijn die publiek toegankelijk is. In Oostkamp heeft de gemeente intussen gezorgd voor 9 locaties waar een AED-toestel publiek toegankelijk is.
Daarnaast zet de gemeente actief in op het informeren rond locaties met AED-toestellen. Er is een extra laag op het digitale stratenplan waar alle gekende AED-toestellen aangeduid staan. De gemeente deed ook een oproep aan verenigingen, bedrijven, winkels, sportclubs … om hun AED-toestel te registreren op de ‘Eerste Hulp’-app van het Rode Kruis.
Er is ook een engagement van de gemeente om de bevolking te sensibiliseren en samen met de lokale afdeling van het Rode Kruis opleidingen in reanimatie en defibrilleren aan te bieden aan personeel (min. 10%) en bevolking.
Voorwaarden voor het label ‘Hartveilige vereniging’
Om de 2 jaar krijgen verenigingen een uitnodiging om deel te nemen aan de opleiding reanimeren en defibrilleren. De verenigingen kiezen voor de opleiding mét of zonder label. De voorwaarden om het label ‘Hartveilige vereniging’ te krijgen zijn:
- 10% van het bestuur of van de lesgevers van je club nemen deel aan de opleiding.
- Je ondertekent een overeenkomst met het Rode Kruis.
- Je hebt minstens één AED-toestel op maximaal 3 minuten enkele loopafstand ter beschikking. De aanvrager informeert binnen zijn vereniging over de lokalisatie en het gebruik van de AED.
- Het label is geldig voor 2 jaar, daarna is een opfrissing nodig om het label te behouden.
De cursus zonder label (evt. attest op aanvraag) = zonder voorwaarden maar omvat dezelfde lesinhoud.
De kostprijs voor deze opleiding bedraagt 186 euro, te betalen aan gemeente Oostkamp die dan zorgt voor de betaling aan het Rode Kruis. De opleiding duurt 3 uur en er kunnen 15 personen deelnemen.
Als je sportclub of vereniging eerder klein is, kun je ook afspreken om samen met andere clubs of verenigingen deel te nemen en de kosten te verdelen. Bijvoorbeeld: 3 verschillende clubs komen elk met 5 bestuursleden en/of lesgevers en vormen samen een groep van 15 personen. Elke vereniging betaalt 62 euro of 1 vereniging betaald 186 euro en jullie verrekenen dit onderling.
Cursus reanimeren en defibrilleren voor inwoners
Om de 2 jaar krijgen inwoners de kans om een cursus reanimeren en defibrilleren te volgen. Op die manier leer je werken met de AED-toestellen die in Oostkamp te vinden zijn en kun je het verschil maken door levensreddend te handelen. Dit wordt gratis aangeboden door de gemeente.
Cursus voor helpers
Dit is toegankelijk voor iedereen en omvat een langlopende cursus EHBO van A tot Z. Deze reeks duurt 8 weken en wordt gratis aangeboden door het Rode Kruis. Meer info via vorming@oostkamp.rodekruis.be.