Groenaanplantingen en -onderhoud

Inhoud

Oostkamp beheert verschillende parken, begraafparken, plantsoenen en straatbeplantingen. Hierbij is bijvriendelijke en natuurlijke aanleg en onderhoud een belangrijk aandachtspunt.

Voor het onderhoud van al dit groen heeft de gemeente een eigen groendienst. Daarnaast doet ze ook beroep op externe aannemers.

Zonder is gezonder

Sinds 2012 worden hiervoor geen chemische bestrijdingsmiddelen meer bij gebruikt. Deze producten zijn namelijk schadelijk voor mens en milieu.

Informatie om ook bij jou thuis het gebruik van sproeistoffen te beperken vind je op de website van 'Zonder is gezonder'.

Om onkruid op een milieuvriendelijke manier te beheren, past de gemeente verschillende methodes toe:

  • Onkruid voorkomen is de beste methode. Verhardingen zoals grind- en dolomietpaden zijn moeilijk te onderhouden. De gemeente legt daarom enkel verhardingen aan waar nodig en vormt bestaande overbodige verharding om naar groen.
  • Onkruid weinig kans geven om te groeien door o.a. straatgoten regelmatig te vegen en voegen tussen klinkers dicht te maken.
  • Onkruid laten staan waar het geen overlast of hinder geeft.
  • Onkruid verwijderen met alternatieve methoden zoals borstelen, wieden, maaien en behandelen met heet water. Deze alternatieve methoden zijn vaak heel arbeidsintensief en hebben niet altijd hetzelfde effect als chemische bestrijdingsmiddelen. We moeten aanvaarden dat gras en bloemen die op een verkeerde plaats groeien, niet onmiddellijk moeten verdwijnen. Onkruid beperken is de doelstelling.

De winst voor het leefmilieu, de lucht, het water en vooral voor onze eigen gezondheid is groot. En zeg nu zelf: ben je bang van een paardenbloem?