Gevelbank

Inhoud

Wil jij ook een gezellige #8020 bank aan je gevel?

In straten en buurten is het soms minder evident om samen te komen door het ontbreken van bijvoorbeeld een centraal plein of langs drukkere wegen. Een gevelbank biedt hiervoor de ideale oplossing: een plek voor je deur voor een koffietje of een praatje met je buren. 

Je beslist zelf op welke momenten je de bank aan je gevel hangt. Hierdoor heb je niet de problemen van een permanente bank (moeilijke vrije doorgang op het voetpad, nachtlawaai).

Hoe werkt zo’n gevelbank?

Het principe van een gevelbank is simpel: je installeert twee ophangelementen aan je gevel en hierop leg je de gevelplank. Wanneer de bank niet uitstaat, kunnen de ophangelementen dienstdoen als anker voor je fietsslot.

Zowel particulier als lokale handelaar

Ook handelaren kunnen een gevelbank aanvragen, zodat klanten die buiten moeten wachten even kunnen zitten of gewoon opdat voorbijgangers kunnen genieten van het uitzicht.

Combineer met een geveltuin

De gevelbanken kunnen trouwens perfect gecombineerd worden met een geveltuin. Ook daarvoor kan je terecht bij de gemeente voor de aanvraag. Zij werkt hiervoor nauw samen met de Oostkampse werkgroep Leve(n)de Gevels.

Voorwaarden

Om een vlotte doorgang te garanderen op het voetpad voor je deur, onderteken je het charter gastvrij voetpad en aansprakelijkheid dat je terugvindt onderaan deze pagina.

Procedure

  • Doe een aanvraag via mail naar warmegemeente@oostkamp.be
  • De aankoopprijs van een gevelbank bedraagt 150 euro. 
  • De plaatsing van de bank gebeurt door vzw Sesam. Je hoeft dus zelf niets te doen.
  • Om een vlotte doorgang te garanderen op het voetpad voor je deur, onderteken je het charter ‘gastvrij voetpad en aansprakelijkheid’ (zie downloads).