Gevelbank: aanvraag

Vraag een gevelbank aan

Inhoud

Wil jij ook een gezellige #8020 bank aan je gevel?

In straten en buurten is het soms minder evident om samen te komen door het ontbreken van bijvoorbeeld een centraal plein of langs drukkere wegen. Een gevelbank biedt hiervoor de ideale oplossing: een fijne plek voor je deur voor een koffietje of een praatje met je buren. 

Je beslist zelf op welke momenten je de bank aan je gevel hangt. Hierdoor heb je niet de problemen van een permanente bank (moeilijke vrije doorgang op het voetpad, nachtlawaai).

Je kan een gevelbank rechtstreeks aanvragen bij de gemeente. De aankoopprijs bedraagt 150 euro, hierin zit ook de plaatsing inbegrepen door vzw Sesam.

Hoe werkt zo’n gevelbank?

Het principe van een gevelbank is simpel: je installeert twee ophangelementen aan je gevel en hierop leg je de gevelplank. Wanneer de bank niet uitstaat, kunnen de ophangelementen dienstdoen als anker voor je fietsslot.

Zowel particulier als lokale handelaar

Ook handelaren kunnen een gevelbank aanvragen, zodat klanten die buiten moeten wachten even kunnen zitten of gewoon opdat voorbijgangers kunnen genieten van het uitzicht.

In het voorjaar en de zomer hebben we 's avonds de ondergaande zon langs de voorkant van ons huis. Het leek ons wel een fijn idee om daar nog wat van te kunnen genieten. We vroegen daarom via de gemeente de installatie van een gevelbank aan. Baliebrugge is een geliefde locatie voor wielerkoersen en ook de Nacht van Vlaanderen passeert hier soms. De gevelbank is voor ons dus ook ideaal om wat van de plaatselijke ambiance mee te pikken.

Met de zomer in aantocht hopen we hier in de toekomst vaak te kunnen zitten. En wie weet zien we daardoor ook onze buren iets meer en kunnen we elkaar zo beter leren kennen? Een tijdje geleden lieten we door de gemeente ook enkele stoeptegels uitbreken (nu beter bekend als tegelwippen) om er vervolgens bloemen te planten. Onze gloednieuwe gevelbank is de perfecte aanvulling en geeft ons toch een beetje het gevoel van een voortuintje, ook al wonen we in een rijhuis. - Marieke, Bonnie en Jonathan

Combineer met een geveltuin

De gevelbanken kunnen trouwens perfect gecombineerd worden met een geveltuin. Ook daarvoor kan je terecht bij de gemeente voor de aanvraag. Zij werkt hiervoor nauw samen met de Oostkampse werkgroep Leve(n)de Gevels.

Procedure

Elke inwoner en handelaar van Oostkamp kan een gevelbank aanvragen. Je vult hiervoor het aanvraagformulier in en gaat akkoord met de praktische afspraken.

Heb je de factuur betaald? De gemeente maakt een afspraak voor de plaatsing.