Fair Trade voor inwoners

Inhoud

Wat is Fair Trade precies?

Fair Trade staat voor eerlijke handel. Dit betekent dat producenten van Fair Trade producten een eerlijke prijs krijgen voor het product en dat er eerlijke lonen betaald worden.

Fair Trade komt niet alleen op voor de boer in het Zuiden, maar ook voor de boer in het Noorden. Korte Keten en lokaal kopen zijn een erg belangrijk onderdeel voor Fair Trade.

Fair Trade komt ook op tegen kinderarbeid, voor betere werkomstandigheden, voor duurzaamheid en zorg voor het milieu, voor boeren die willen samenwerken, etc.

Waarom is het zo belangrijk?

Door Fair Trade te kopen zorg je er voor dat:

  • producenten eerlijk vergoed worden en een beter leven krijgen door duurzame handel
  • gebieden ontwikkeld worden met de extra inkomsten

Door lokaal te kopen zorg je er voor dat:

  • lokale boeren gesteund worden
  • de ecologische voetafdruk verkleind wordt

Wat kun jij doen?

Kies voor Fair Trade producten én Korte Keten.

Je hoeft al lang niet meer speciaal naar de Wereldwinkel voor Fair Trade producten. Heel wat andere winkelketens bieden ook Fair Trade producten aan. Let op het Fair Trade label en maak zo de bewuste keuze. Deze producten zijn trouwens niet per definitie duurder dan andere merken!

Fair Trade is véél uitgebreider dan koffie, thee en chocolade, al blijven dat de bekendste producten. Een greep uit het aanbod:
Chips, wijn, bier, fruitsap, frisdrank, chocolade, speculoos, honing, choco, suiker, muesli, koekjes, rijst, couscous, quinoa, bonen, fruit, olijfolie, peper en zelfs Fair Trade smartphones.

En dan is er nog al wat de lokale boer aanbiedt op vlak van groenten en fruit. De brochure Hoeven Troeven Proeven helpt je hier goed op weg.

Praat erover!

Mensen doen nadenken over Fair Trade is minstens even belangrijk als het kopen van Fair Trade producten. Echte verandering kan alleen als meer mensen bewust omgaan met consumptie en duurzaamheid.