Ontleen gratis een energiemeter: meten is weten

Hoeveel elektriciteit verbruikt je oude diepvriezer? En die droogkast, is dat nu echt zo’n energievreter? Ontdek het zelf met een energiemeter. Een energiemeter maakt duidelijk hoeveel stroom een huishoudapparaat verbruikt en hoeveel dat kost.

Grote verbruikers zijn vaatwassers, droogkasten, koelkasten en diepvriezers. Maar ook televisies en pc staan vaak uren ingeschakeld. Zelfs in stand-by verbruiken ze elektriciteit. Zo verbruiken een printer en een dvd-speler meer tijdens de uren dat ze in stand-by staan dan tijdens al de uren waarin ze worden gebruikt.

Om te weten of je veel of weinig energie verbruikt, heb je richtcijfers nodig waarmee je kunt vergelijken. In de bijlage over de energiemeter vind je een overzichtstabel. Als je toestel aanzienlijk meer verbruikt dan daar wordt aangegeven, moet je misschien overwegen om een energiezuiniger model aan te kopen.

Wat kan jij doen?

  • Installeer een multi-schakelaar: met één knop kan je de voeding van verschillende toestellen totaal afsluiten.
  • Ontleen gratis een energiemeter aan loket 4 in OostCampus. Je krijgt hem gedurende 1 maand in bruikleen. Op de afgesproken datum breng je de energiemeter terug.