Chaumont

Inhoud

De etymologie van Chaumont (Calvus Mons ofwel kale berg) verwijst naar de site waarop de stad gesticht werd in de 10e eeuw: een abrupte berguitloper die de valleien van de Suize en de Marne domineert. Van origine feodaal, als oude residentie van de Graven van Champagne die regeerden over de streek, heeft de stad zo zeer snel kunnen profiteren van haar strategische positie.

De leefomgeving is één van de grootste troeven van Chaumont die, met haar groene gordel en haar naburige wouden, verschijnt als een ‘stad in het groen’. De rijkdom en de variatie van het patrimonium dragen enkel bij tot de kwaliteit van de omgeving: donjon van de Graven van Champagne (12e eeuw), vestingsgordel (origineel 13e eeuw, aangepast in 15e en 16e eeuw), Saint Jean-Baptiste Basiliek (13e – 16e eeuw), Jezuïetenkapel (17e eeuw), en niet te vergeten het viaduct (1857), symbool van de stad.

Als oud-hoofdstad van de regio presenteert Chaumont een divers economisch lappendeken (administratieve diensten, biomedica, mechanica, packaging, hout, meubelindustrie…). Als oud-hoofdkwartier van generaal Pershing, huisvest ze de oudste politieschool en, in Semoutiers, een regiment voor toezicht op het slagveld, uniek in het landleger.

Het sportief leven wordt gevoed door meer dan 75 verenigingen, één inwoner op vijf heeft een lidmaatschap. De topsport schittert vooral door de plaatselijke vollybalclub.

Als geboorteplaats van Edme Bouchardon, beeldhouwer van Lodewijk de 15e, biedt de stad een cultureel leven aan in alle onderdelen van de dramakunst en de plastische kunsten. Zij bezit een mediatheek, gekoppeld aan een centrum voor grafische kunst, een kunst- en historisch museum, een museum van de kinderopvang, een muziekacademie, en nodigt vaak grote namen uit de schilderswereld uit in de Jezuïetenkapel.

Het Festival van de Affiche, het Rendez-vous van de Franse cinema, de Biënnale van artiesten van de Haute-Marne, het ‘Festival des Lézarts’ zijn evenementen met grote uitstraling.