Camino-wandelroute: wandelen met wieltjes

Inhoud

Aan Nieuwvliet is er een wandelroute van 7,1 km die toegankelijk is voor gebruikers van rolstoelen en rollators. Op deze manier kunnen andersvaliden zich makkelijk begeven in de prachtige natuur in Oostkamp en genieten van onbezorgd wandelplezier. Deze route kwam tot stand dankzij de medewerking van de Andersvalidenraad en vzw Camino.

Wandelen voor andersvaliden

Vanuit de Andersvalidenraad kwam de vraag om in Oostkamp een wandelroute te voorzien voor andersvaliden, zodat ook zij – zonder zorgen – in de natuur kunnen vertoeven. Andersvaliden zijn vaak genoodzaakt om zich te bewegen op een harde ondergrond. Daarbij botsen ze op straat of op het voetpad vaak op obstakels die hen de weg versperren of bemoeilijken. Het is voor hen niet evident om in alle vrijheid te genieten van de prachtige Oostkampse natuur.

De wandelroutes in Oostkamp die langs bossen en velden gaan, zijn slechts deels rolstoeltoegankelijk. De gemeente erkende de nood aan een wandelroute in de natuur, specifiek op maat van andersvaliden. Ze nam contact met vzw Camino, die de expertise heeft om rolstoeltoegankelijke wandelingen uit te werken. Natuurbeleving staat hierbij centraal. Dankzij de inzet van 2 leden die in Oostkamp wonen, kreeg zo’n wandeling in 8020 vorm.

Route in 8020

Er werd gekozen voor het mooie Nieuwenhovebos en Domein Erkegem. De route, aangepast aan de behoeften van wieltjesgebruikers, start en eindigt aan Ontmoetingshuis Nieuwvliet (Lieven Gevaertplein 4) en is 7,1 km lang. Gebruikers van rolstoelen en rollators kunnen op deze bewegwijzerde wandelroute genieten van de mooie natuur rond o.a. Nieuwenhovebos. De route is ook ideaal voor mensen met kinderwagens. 

Op vrijdag 30 juni 2023 werd deze wandeling officieel geopend. Sinds de lancering van deze wandelroute, eind juni dit jaar, is er feedback van gebruikers gekomen. Er zijn wat lichte wijzigingen aangebracht: de lus in het bos is verwijderd wegens te veel boomwortels waardoor de route wat ingekort is. Ze is 7,1 km lang. Aan Ontmoetingshuis Nieuwvliet is het openbare toilet, rolstoeltoegankelijk, open van 9 tot 23 uur. De route krijgt nu ook een officiële naam: de Camino-wandelroute. De leden van de Andersvalidenraad kozen unaniem voor de naam van de vzw die aan dit project heeft meegewerkt. Hierdoor is Camino meteen gelinkt aan waar ze voor staan: toegankelijke wandelingen uitbouwen met focus op natuurbeleving en momenten van verbinding. Aan de voorgevel van Nieuwvliet staat het startbord van de wandeling.

Inwoner Marleen ontdekte samen met Agnes van de Andersvalidenraad al een stukje van de route. "In de zomer komt mijn dochter regelmatig langs, samen met haar hond. Dankzij deze wandeling kunnen we nu makkelijk samen met zijn allen op stap gaan in een mooi stukje groen in Oostkamp. En dit zonder te hoeven nadenken of ik overal zal kunnen passeren."