Burenhulpkaart

Inhoud

Ik wil helpen

Je hebt zeker al een buur geholpen. Maar elkaar helpen, is soms moeilijk, zeker als je elkaar minder goed kent of weinig kan terugdoen. Mensen willen geen last zijn voor hun buren en durven daarom zelden iets vragen. Als buur weet je niet altijd wat iemand nodig heeft en wil je jezelf ook niet opdringen. We willen in Oostkamp burenhulp stimuleren en alle buren warm maken om af en toe 5 minuten tijd te nemen voor hun buren (zeker voor oudere, minder mobiele buren kan dit een verschil maken).

Het accent ligt op kleine praktische taken zoals de vuilniszak buiten zetten, een brood of flessen water meebrengen, een lamp vervangen, een kader ophangen, een rolluik optrekken … Het geeft je een goed gevoel als je even kan helpen. Het is ook veel aangenamer wonen in een buurt waar mensen iets doen voor elkaar.

Toon dat je wil helpen!

Hang/plaats het kaartje met de kant “Ik wil helpen” goed zichtbaar aan je raam. De buren weten dan dat ze je mogen aanspreken voor iets kleins.

Durf te vragen

Een buur die een burenhulpkaart uithangt, vindt het leuk om jou even te helpen. Aarzel dus niet en durf om hulp te vragen. Als je het zelf moeilijk vindt om iets te vragen, schakel dan eventueel een familielid of de gezinshulp in om je hiermee op weg te helpen.

Toon dat je een vraag hebt!

Hang/plaats het kaartje met de kant “Durf te vragen” goed zichtbaar aan je raam. De buren weten dan dat je een (kleine) hulpvraag hebt. Een behulpzame buur die het kaartje ziet, kan dan aanbellen om te horen wat je nodig hebt of waarvoor je graag wat hulp wenst.

Procedure

Burenhulpkaarten kunnen gratis verkregen worden aan het Onthaal in OostCampus, in de bib of vraag ernaar bij je straatambassadeur.