Bossen

Inhoud

Oostkamp is een van de bosrijkste gemeente van West-Vlaanderen. Kom er wandelen of joggen en ontdek de prachtige natuur.

Openbare bossen

Nieuwenhovebos

  • Bereikbaar via Nieuwenhovelaan en de Waterstraat

Gevarieerd bos van 35 ha groot met zowel loofbos, naaldhout als open plaatsen. Vrije toegang voor wandelaars op de paden, op klein stuk fietspad in de Hertendreef na. Bosbeheer is afgestemd op duurzaam beheren van bossen en hout (FSC label) en de regelgeving voor habitats in de Europese Speciale Beschermingszone. Er is een zone voor natuurontwikkeling en twee speelzones, met daarom heen een wandelnetwerk en een avontuurlijke speelroute.
Nieuwenhovebos is een beschermd landschap en Europese beschermde natuur.

Domein Zorgvliet

  • Bereikbaar via de Kortrijksestraat (naast nr. 505), Ruddervoorde

Afwisselend wandelbos van 22 ha met vooral loofhout en hakhout en een opvallend grote open plaats met natuurvijver en ijskelder. Enkel toegankelijk op de paden. Vooraan bij de parking een uitgebreide speelzone, en in het gebied enkele ruïnes en herinneringen aan het voormalige kasteeldomein. Het geoogste hout heeft een FSC-label.
Rijk aan natuurelementen en daardoor eveneens beschermd door Europese Bijzondere Beschermingszone.

*Een plan van het domein en het speelbos zijn hieronder te downloaden.

Domeinbos Kampveld

  • Bereikbaar via Waterstraat en Papenvijversstraat Oostkamp

Eigendom van Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).
Domeinbos Kampveld is een 330 ha groot gebied in Oostkamp en bestaat uit de delen Rooiveld, Kampveld, Papenvijvers en Nieuwenhove Erkegem.
Uitgestrekte bospercelen wisselen af met de kronkelende beekdalen van Rivier- en Hertsbergebeek en daar tussenin heidevelden, graslanden, poelen en jong bos. Zowel wandelen, fietsen als paardrijden kunnen op daartoe aangeduide paden. Het grootste gedeelte valt in een Europese bijzondere beschermingszone. Bosbeheer is duurzaam en het geproduceerde hout heeft een FSC label.

Meer info vind je terug op de website van Agentschap voor Natuur en Bos.