Boekenruilkast: info en aanvraag

Vraag boekenruilkast aan

Inhoud

In Oostkamp hebben we een hart voor warme buurten en initiatieven om deze te versterken. Een boekenruilkast in de buurt is daar een mooi voorbeeld van.

Een boekenruilkast is een soort kleine bibliotheek, die gratis toegankelijk is voor de buurtbewoners. Haal je er een boek uit, dan zet je er een eigen boek voor in de plaats.

Alle boeken zijn welkom: kinderboeken, romans, non-fictie, stripverhalen, kookboeken, knutselboeken ... zolang ze kwalitatief en in goede staat zijn. De bib voorziet een startpakket boeken voor in de kast.

In oktober 2023 werd de eerste boekenruilkast geplaatst, op het Baliebruggeplein in Baliebrugge.

Als gemeente stellen we zelf mooie boekenruilkastjes ter beschikking. Je herkent ze aan de blauwe kleur en het #8020 logo. We staan als gemeente ook in voor de plaatsing, zowel op privaat domein (particulier) als op openbaar domein (bijvoorbeeld speelplein). Bij een aanvraag voor plaatsing op openbaar domein, is er wel toestemming nodig van de Dienst Publieke Ruimte.

Personaliseren van de kastjes per buurt kan mits je rekening houdt met enkele afspraken om de herkenbaarheid te waarborgen. Je vindt deze terug in het document Praktische afspraken boekenruilkast.

Deze straten hebben een #8020-boekenruilkast:

  • Baliebruggeplein
  • Dirk Boutsstraat (Nieuwenhove)
  • Marechalstraat
  • Patersonstraat (t.h.v. station Moerbrugge)
  • Kerkplein Hertsberge

Wist je dat er in OostCampus een boekenruilkast is waar je terecht kan voor leesvoer? Je vindt het kastje in de inkomsthal van OostCampus.

Voorwaarden

  • Een boekenruilkast aanvragen kan van zodra je met vier ge├źngageerde buurtbewoners bent die het peter-/meterschap van de kast op zich willen nemen. Je vult hiervoor samen het aanvraagformulier in en gaat akkoord met de praktische afspraken.
  • Als peter/meter engageer je je om de kast goed te onderhouden. Eventuele schade meld je aan de gemeente. Je helpt actief mee communiceren over de kast naar de buurt en maakt op die manier de buurtbewoners warm voor het initiatief. Je kunt de boekenruilkast ook laten toevoegen op de website "Boekenruilkasten in Vlaanderen". Stuur hiervoor een e-mail naar boekenruilkastenBelgie@gmail.com.