Inhoud
Asbest is een schadelijke stof. Door het asbestmateriaal goed in te pakken, zorg je ervoor dat er geen vezels meer kunnen vrijkomen. We zetten een aantal tips over hoe omgaan met asbest op een rijtje.
Regelgeving
In zitting van 18 maart 2021 besliste de Gemeenteraad in dit kader over een wijziging in de politieverordening betreffende het ophalen van huishoudelijke afvalstoffen en het gebruik van het containerpark. Je vindt deze beslissing onderaan de pagina.
Meer info
Asbest is een schadelijke stof. De vezels waaruit asbest bestaat, adem je beter niet in. Na verloop van tijd kunnen deze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. De overheid stimuleert inwoners om zoveel mogelijk asbest te verwijderen, op een correcte en veilige manier. Door het asbestmateriaal goed in te pakken, zorg je ervoor dat er geen vezels meer kunnen vrijkomen.
Voor wat betreft de aanvoer op het recyclagepark vindt de gemeente Oostkamp vindt het belangrijk dat de risico’s van asbest zoveel mogelijk beperkt worden voor de inwoners en medewerkers.
Daarom zijn alvast deze maatregelen genomen:
- De prijs om asbestcement af te leveren op het recyclagepark is 0,15 euro/kg
- Alle aangeboden asbestcement moet luchtdicht verpakt in doorzichtig materiaal aangeleverd worden. Dat mag door gebruik te maken van inpakfolie of het speciale inpakmateriaal dat verkrijgbaar is in handelszaken voor bouwmaterialen, ofwel door gebruik te maken van de asbestzakken die door de gemeente aangeboden worden tegen gereduceerde prijzen. Die kan je kopen op het recyclagepark
- kleinste zakken 80 x 120 cm (voor kleinere stukken asbestcement en gebruikt beschermingsmateriaal) kosten 1 euro/stuk
- middelgrote zakken 120 x 130 cm (voor grotere stukken) kosten 1,50 euro/stuk
- grote zakken 120 x 220 cm (waar tot 3 golfplaten in kunnen) kosten 2,5 euro/stuk.
Opgelet: betalen bij voorkeur met bankkaart.
Heb je thuis asbestplaten of -cement en weet je niet goed hoe ze te verwijderen? Neem een kijkje op de website van Ovam voor meer verduidelijking of vraag naar de informatieve folder opgemaakt door IVBO. Wie zelf thuis asbestcement wil afbreken, heeft beschermingsmiddelen nodig.
Asbest brengen? Safety first!
De gemeente levert een beschermingskit aan voor 15 euro per kit met volgende zaken:
- overall
- FFP3 mondmasker
- handschoenen
- kleefband
- handleiding
Die beschermingskits zijn verkrijgbaar op het recyclagepark.
Heb je beslist om de asbestplaten of -cement naar het recyclagepark te brengen, hou dan rekening met volgende veiligheidsvoorschriften:
- Alles moet verpakt aangeboden worden.
- Hou rekening met het gewicht want je moet de zakken zelf in de container zetten (gebeurt niet door de parkwachters).
- Zorg dat het verpakkingsmateriaal goed gesloten blijft : geen enkele asbestvezel mag ontsnappen.
- Het verpakte asbestcement wordt inclusief de verpakking in de voorziene container voor asbestcement gelegd.
- Het is bij het brengen naar het recyclagepark aangewezen om breuk en stofverspreiding maximaal te voorkomen : manipulaties, zoals ter plaatse verpakken, ter plaatse uitsorteren, leegmaken van zakken, het gooien of breken van materialen in de container voor inzameling van asbestcement zijn dus verboden.
Grote hoeveelheid asbest
Je mag maximaal 3 m³ asbestcement (of 2.000 kg) per bezoek inleveren. Heb je veel asbest?
Vraag dan een afhaling aan huis aan via de website van IVBO. Dit kan zowel in speciale zakken (plaatzakken of kuubzakken) als in een container (vanaf 180m² asbestafval). IVBO levert bij de zakken en containers ook telkens 2 sets persoonlijke beschermingsmiddelen (FFP-3 masker, pak, handschoenen) om de werken veilig uit te voeren.
Of neem contact op met een geregistreerde asbestinzamelaar die dit bij je thuis komt ophalen via de website van OVAM.