Baliebrugge | Bergenstraat | fietspaden op brug over E403

Aannemer Norré-Behaegel voert in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij een reeks werken uit in Oostkamp, Torhout, Wingene en Zedelgem. De werken maken deel uit van het landinrichtingsproject Groenhove-Vrijgeweid van de Vlaamse Landmaatschappij. Via dit project investeren de Vlaamse overheid en de gemeenten in het landelijke veldgebied tussen Torhout, Zedelgem, Wingene en Oostkamp. Concreet wordt er gezorgd voor betere fiets- en wandelverbindingen en veilige kruispunten; krijgt water uit de beken meer ruimte om overstromingen tegen te gaan, en wordt op een aantal plaatsen voor een groenere omgeving gezorgd.  

Hieronder lees je meer over de aanleg van een fietspad op de brug over de E403 die de Bergenstraat met de Korenbloemstraat in Torhout verbindt.

Updates

 • Baliebrugge | werken fietspad brug Bergenstraat lopen vertraging op

  vrijdag 9 oktober 2020 foto Baliebrugge | werken fietspad brug Bergenstraat lopen vertraging op

   

  Volgens de planning moesten de werken voor de aanleg van een fietspad op de brug over de E403 afgerond zijn tegen half oktober 2020. De Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap Wegen en Verkeer laten ons weten dat door onvoorziene omstandigheden de werken vertraging oplopen. Men bekijkt momenteel welke impact dit heeft op de verdere planning. We houden u op de hoogte.

  Heb je vragen hierover?

  • Gemeente Oostkamp: neem contact met de medewerkers van Publieke Ruimte. Zij helpen je graag verder: tel. 050 819 880 of openbarewerken@oostkamp.be.
  • Vlaamse Landmaatschappij: Pieter Balliauw, leidend ambtenaar, 09 244 85 10 of pieter.balliauw@vlm.be 
 • Baliebrugge | vanaf 24 augustus brug over E403 Bergenstraat afgesloten voor (vracht)autoverkeer voor aanleg van fietspad op de brug

  maandag 10 augustus 2020
  In de week van 24 augustus start de aannemer met de aanleg van het fietspad op de brug over de E403 in de Bergenstraat. Het (vracht)autoverkeer wordt omgeleid; fietsers kunnen door. 
  foto Baliebrugge | vanaf 24 augustus brug over E403 Bergenstraat afgesloten voor (vracht)autoverkeer voor aanleg van fietspad op de brug

  Doel van de werken

  Het verhogen van de fietsveiligheid is een prioriteit in het gemeentelijk beleidsplan (2019-2024). De aanleg van een fietspad op de brug over de E403 in de Bergenstraat is één van de acties in dit kader. Veel (schoolgaande) fietsers gebruiken namelijk de Bergenstraat om van Baliebrugge naar Torhout te fietsen.

  Samenwerking tussen VLM, Oostkamp, Torhout, Zedelgem en AWV

  • Dit dossier vormt een onderdeel van het Landinrichtingsproject Groenhove-Vrijgeweid van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). De VLM is dan ook bouwheer van deze werken.
  • De kostprijs bedraagt ruim 1 miljoen euro, waarvan het grootste deel gefinancierd wordt door de VLM.
  • Gemeente Oostkamp, stad Torhout, gemeente Zedelgem en het Agentschap Wegen en Verkeer dragen ook bij. Het aandeel van Oostkamp bedraagt 74.000 euro, waarvan 61.000 euro voor de aanleg van de fietspaden op de brug over de E403.

  Wat houden de werken in?

  • De taluds van de brughelling worden steiler gemaakt en verstevigd zodat er ruimte ontstaat voor de aanleg van een verhoogd fietspad aan weerszijden van de rijweg.
  • Op het brugdek wordt de strook tussen de leuning en de rijbaan aan weerszijden verbreed en verhoogd en aangelegd als fietspad.
  • De fietspaden komen in asfalt.
  • Op de aanloop naar de brug komen fietssuggestiestroken van 1,50 meter breed.
   Een fietssuggestiestrook is een strook die de positie van de fietser aanduidt. Gemotoriseerd verkeer mag over zo’n strook rijden, in tegenstelling tot een fietspad waar dit niet mag.
  • De maximum toegelaten snelheid op de brug wordt verlaagd van 70 km/uur naar 50 km/uur.
  • De openbare verlichting op de brug wordt vernieuwd. Er komt LED-verlichting.
  • Tijdens de werkzaamheden wordt de openbare verlichting op de brug niet gedoofd.

  Uitvoeringsperiode: van 24 augustus tot midden oktober 2020

  De VLM is bouwheer en heeft werken toegewezen aan bvba Norré-Behaegel uit Westende. Zonder onvoorziene omstandigheden start de aannemer in de week van 24 augustus 2020. Mits goed weer en bij vlot verloop van de werken is het einde voorzien tegen midden oktober 2020.

  Hinder tijdens de werken: brug is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

  • Fietsers en voetgangers 
   De aannemer zorgt in de werkzone voor een beveiligde doorgang voor gezamenlijk gebruik door voetgangers en fietsers. Fietsers zullen altijd door kunnen, behalve wanneer het echt niet anders kan zoals tijdens de asfaltwerken. De aannemer zorgt in dit geval voor een tijdige aanduiding ter plekke.
  • Gemotoriseerd verkeer kan tijdens de volledige duur van de werken niet passeren en moet omrijden via Veldegem. Het zwaar verkeer (> 3,5 ton) wordt omgeleid via de E403.
  • De belbus van De Lijn moet ook omrijden. Tip voor gebruikers van De Lijn: abonneer u op de omleidingsinfo van De Lijn: www.delijn.be. Dan wordt u automatisch op de hoogte gebracht wanneer bepaalde haltes niet bediend worden.

  Heb je vragen hierover?

  • Gemeente Oostkamp: neem contact met de medewerkers van Publieke Ruimte. Zij helpen je graag verder: tel. 050 819 880 of openbarewerken@oostkamp.be.
  • Vlaamse Landmaatschappij: Pieter Balliauw, leidend ambtenaar, 09 244 85 10 of pieter.balliauw@vlm.be 

  Na de werkzaamheden zal het op de brug veiliger fietsen zijn. We danken u dan ook voor uw begrip voor de hinder die de werken met zich meebrengen.

 • Veiligheid voor fietsers op de brug over de E403 in Bergenstraat wordt verhoogd

  dinsdag 7 april 2020
  Veel fietsers, waaronder de schoolgaande jeugd, gebruiken de Bergenstraat om naar Torhout te fietsen. Om hun veiligheid te verhogen, zal de Vlaamse Landmaatschappij samen met de gemeente en AWV een fietspad aanleggen op de brug over de E403.
  foto Veiligheid voor fietsers op de brug over de E403 in Bergenstraat wordt verhoogd

  Fietspad op brug over E403 

  Het brugdek en de taluds van de brughelling zullen aangepast worden.

  • Op het brugdek wordt de onderhoudsstrook tussen de leuning en de rijbaan aan weerszijden verbreed en als fietspad aangelegd.
  • De taluds van de brughelling worden steiler gemaakt en verstevigd zodat er ruimte ontstaat voor de aanleg van een fietspad aan weerszijden van de rijweg. 

  Bij de downloads vind je een plan van de bestaande en van de toekomstige toestand. 

  Startdatum van de werken

  Het was voorzien om de werken te starten begin juni 2020, maar de startdatum is uitgesteld tot zeker na het bouwverlof. 

  Communicatie naar de buurt

  Als alle info gekend is, zoals de hinder door de werken voor autoverkeer en fietsverkeer, zal de buurt per brief geïnformeerd worden.

  Een onderdeel van het landinrichtingsproject Groenhove-Vrijgeweid

  In de tweede helft van april start aannemer Norré-Behaegel in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij met een reeks terreinwerken in Oostkamp, Torhout, Wingene en Zedelgem. Alle geplande werken maken deel uit van het landinrichtingsproject Groenhove-Vrijgeweid. Via dit project investeren de Vlaamse overheid en de gemeenten in het landelijke veldgebied tussen Torhout, Zedelgem, Wingene en Oostkamp. Concreet wordt er gezorgd voor betere fiets- en wandelverbindingen (zoals het fietspad op brug Bergenstraat) en veilige kruispunten; krijgt water uit de beken meer ruimte om overstromingen tegen te gaan, en wordt op een aantal plaatsen voor een groenere omgeving gezorgd. 

  Meer info over het landinrichtingsproject Groenhove-Vrijgeweid

  vind je op de website van de VLM: https://pers.vlm.be/terreinwerken-inrichtingsproject-groenhove-vrijgeweid-gaan-van-start 

  Heb je vragen over dit project, neem contact met:

Terug naar overzicht

Status

Huidige projecten

Technische fiche

 • Bouwheer: Vlaamse Landmaatschappij
 • Aannemer: Norré-Behaegel uit Westende
 • Kostprijs: Gezamenlijke investering door VLM, AWV en gemeenten Oostkamp en Torhout. Aandeel Oostkamp: 73.951,52 euro incl. btw op een totale projectkost van 1.075.478,84 euro incl. btw

Deelgemeente

Baliebrugge

Deelgemeente

Ruddervoorde
LCP