E403 richting Brugge | onderhoudswerken

Updates

 • Werken E403 richting Brugge

  dinsdag 26 augustus 2014 foto Werken E403 richting Brugge

  Persbericht van het Vlaams gewest

  In juni werd, in opdracht van Wegen en Verkeer West-Vlaanderen, de eerste fase van structurele onderhoudswerken uitgevoerd op de E403, tussen Brugge en Ruddervoorde in de rijrichting van Kortrijk.

  Vanaf 2 september start de tweede fase waarbij er in de rijrichting van Brugge gewerkt wordt. Nu gaat het om een langere werfzone, namelijk tussen Torhout en Brugge. Er zijn 30 werkdagen voorzien. Om de totale duurtijd te beperken, worden de werken zowel overdag als ’s nachts uitgevoerd en dit 7 dagen op 7. De werken zullen vooral in de richting van Brugge ernstige hinder veroorzaken.

  Wat?

  De werken omvatten het vernieuwen van de toplaag en onderlagen in asfaltverharding en de fundering van de E403 in de richting van Brugge over de volledige breedte van de weg. In de middenberm worden nieuwe betonnen stootbanden geplaatst. De werfzone bevindt zich tussen kilometerpunt 60.350 en 66,350, vlak na het op- en afrittencomplex nr. 10 in Torhout tot vlak voor de verkeerswisselaar E40/E403 in Brugge.  Met behulp van doorsteken zal het verkeer richting Brugge op het in juni vernieuwde wegvak richting Kortrijk gebracht worden. Richting Kortrijk zullen er twee versmalde rijstroken ter beschikking zijn, richting Brugge slechts 1 versmalde rijstrook.

  Timing & hinder?

  Voorbereidende werken

  Vanaf 20 augustus zet de aannemer de werfsignalisatie klaar. Hiervoor gebruikt de aannemer een mobiele werfsignalisatie waarbij de snelle rijstrook in beide rijrichtingen wordt ingenomen. Deze werken worden enkel buiten de spitsuren uitgevoerd waardoor de hinder beperkt blijft.

  Eigenlijke werken

  De eigenlijke werken starten op dinsdag 2 september na 9u met het plaatsen van de tijdelijke rijbaanafscheiders. Tegen woensdagochtend 3 september zal de werfsituatie van kracht zijn waarbij het verkeer richting Brugge met behulp van een doorsteek op de rijbaan richting Kortrijk wordt gebracht. Het verkeer richting Kortrijk moet vanaf dan over 2 versmalde rijstroken. Het verkeer richting Brugge moet over 1 versmalde rijstrook. Het Vlaams Verkeerscentrum voorspelt matige hinder in de richting van Kortrijk maar zeer ernstige verkeershinder in de richting van Brugge (tot 11 km file tijdens de spits!).

  De op- en afrit nr. 11 Ruddervoorde worden in de rijrichting Brugge tijdens de volledige duur van de werken afgesloten voor alle verkeer. Wie vanuit Kortrijk naar Ruddervoorde wil, moet op de E403 afrit nr. 10 Torhout nemen en vervolgens de R34, N32 en N368. Wie in Ruddervoorde wil oprijden richting Brugge moet omrijden via de N368 en de N32 of via de N50. De op- en afrit Ruddervoorde blijven open in de rijrichting Kortrijk.

  Wie vanuit Oostende of Jabbeke komt (E40) kan op de verkeerswisselaar E40/E403 niet langer de bypass naar de E403 richting Kortrijk nemen maar moet de omleiding via de lussen van het klaverblad volgen.

  Er zijn 30 werkdagen voorzien. Om de totale werkduur te beperken zullen de werken 24u op 24u en 7 dagen op 7 worden uitgevoerd. Indien de weersomstandigheden het toelaten, zullen de werken tegen 3 oktober afgerond zijn.  Bij slecht weer zal de einddatum verschuiven.

  Er geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u in de werfzone en 50 km/u ter hoogte van de doorsteken. De federale wegpolitie zal flitsacties uitvoeren in de werf.

  Filedetectie

  De hinder zal het grootst zijn in de rijrichting van Brugge omdat er slechts 1 versmalde rijstrook ter beschikking is. Om kop-staartaanrijdingen te vermijden worden er in de rijrichting Brugge filedetectiecamera’s geplaatst op de E403 die weggebruikers aangeven waar de staart van de file zich bevindt.

  Laat u niet verrassen….

  Deze werf is één van de grote werven van 2014. Het Agentschap Wegen en Verkeer zet verschillende kanalen in om weggebruikers te informeren over deze werven. Op www.wegenenverkeer.be kunnen weggebruikers alle informatie terugvinden.

   

Terug naar overzicht

Status

Afgeronde projecten

Technische fiche

 • Bouwheer: Vlaams Gewest: administratie Wegen en Verkeer
 • Startdatum: dinsdag 2 september 2014

Deelgemeente

Ruddervoorde
LCP