Gemeenschapshuis Hertsberge

Updates

 • Inhuldiging nieuw gemeenschapshuis Hertsberge

  maandag 24 februari 2014
  Op zondag 23 februari werd het nieuwe gemeenschapshuis in Hertsberge ingehuldigd. De vroegere pastoriewoning werd grondig vernieuwd en krijgt een nieuwe bestemming.
  foto Inhuldiging nieuw gemeenschapshuis Hertsberge

  Na het vertrek van de pastoor had de kerkfabriek Sint-Jan-Evangelist de woning niet meer nodig. De kerkfabriek ging akkoord om de pastoriewoning en de tuin in erfpacht te geven voor 27 jaar. Voor de gemeente was dit een opportuniteit om de beschikbare ruimte ter beschikking te stellen van de gemeenschap voor socio-culturele activiteiten. De ligging is ideaal. De woning ligt in het centrum van Hertsberge, sluit aan bij de zaal Cultureel Centrum ’t Bulscampvelt, de speelzone en de gemeentelijke openbare toiletten.

  Welke werken voerde de gemeente uit om de voormalige pastoriewoning op te knappen?

  • de zolder werd geïsoleerd;

  • het sanitair werd volledig vernieuwd;

  • de raampartij achteraan het gebouw werd vervangen;

  • de keuken werd omgebouwd tot een vergaderzaal;

  • er werd een kitchenette geïnstalleerd;

  • de stookplaats werd vernieuwd

  • het gebouw werd, met uitzondering van de inkomhal, behangen en geschilderd.

  Het behangen en schilderen van de inkomhal staat binnenkort op de agenda.

  De verschillende ruimtes van de woning en de tuin kunnen door de verenigingen gebruikt worden als ontmoetings- en vergaderruimtes. De bibliotheek verhuisde al naar de eerste verdieping. De twee polyvalente vergaderlokalen op het gelijkvloers worden gebruikt door Stekelbees als huiswerkklas en door het Tekenatelier. Daarnaast kunnen ze ook gebruikt worden door de verenigingen. De Heemkundige Kring Hertsberge krijgt een archiefruimte op het gelijkvloers. De Kerkfabriek en de parochie blijven beschikken over een eigen lokaal. Op deze manier slaagt de gemeente erin om ook in Hertsberge de activiteiten te centraliseren. Hierdoor kunnen de huurcontracten van de vroegere bib en van het huurhuis in Molleree (kinderopvang) opgezegd worden. 

 • Pastorie in Hertsberge wordt gemeenschapshuis

  vrijdag 22 maart 2013 foto Pastorie in Hertsberge wordt gemeenschapshuis

  Op 20 december gaf de Gemeenteraad een principieel akkoord om een erfpachtovereenkomst af te sluiten voor 27 jaar voor de pastoriewoning in de Wingensestraat 2 in Hertsberge. Op de agenda van de Gemeenteraad van donderdag 21 maart stond nu de goedkeurig van deze erfpachtovereenkomst. De gemeente zal maandelijks 500 euro betalen. De gewezen pastorie zal gebruikt worden als gemeenschapshuis. 

  De kerkfabriek Sint-Jan-Evangelist is akkoord om de pastoriewoning en de tuin in erfpacht te geven voor 27 jaar tegen een te indexeren vergoeding van 500 euro per maand. Het is een opportuniteit om de beschikbare ruimte ter beschikking te stellen van de gemeenschap voor socio-culturele activiteiten. De ligging is ideaal. De woning ligt in het centrum van Hertsberge, sluit aan bij de zaal Cultureel Centrum ‘t Bulscampvelt en de gemeentelijke openbare toiletten.

  De verschillende ruimtes van de woning en de tuin kunnen door de verenigingen gebruikt worden als ontmoetings- en vergaderruimtes. Tevens zal de bibliotheek in het gebouw onder gebracht worden. De kerkfabriek en de parochie blijven beschikken over een eigen lokaal. Om de pastorie te gebruiken als gemeenschapshuis worden wat aanpassingswerken uitgevoerd.

Terug naar overzicht

Status

Afgeronde projecten

Technische fiche

 • Bouwheer: Gemeente Oostkamp
LCP