Riderfort

Updates

 • Nieuwe sportvloer voor Ridefort in gebruik

  dinsdag 8 augustus 2017
  Begin 2017 besliste de gemeente om de sportvloer in de sporthal van Ridefort te vernieuwen. Door de leeftijd en het vele gebruik was de vloer aan vervanging toe.
  foto Nieuwe sportvloer voor Ridefort in gebruik

  Farys, uitbater van het sport- en cultuurcentrum Ridefort, stelde voor om een sportvloer aan te leggen zoals in De Valkaart. De gemeente volgde dit voorstel en trok voor de vernieuwing 63.867 euro exclusief btw uit. Op 26 juni startte de firma GAW uit Schilde de werken. De vloer is sinds zaterdag 5 augustus klaar. Ideaal, want het nieuwe sportseizoen staat voor de deur. Deze investering past in de visie van het bestuur om (sport)verenigingen te ondersteunen en haar sportinfrastructuur te verbeteren waar nodig.

 • Nieuwe sportvloer voor Ridefort

  vrijdag 17 februari 2017
  De sportvloer in Ridefort werd aangelegd in 2000. Door de leeftijd en het vele gebruik is de vloer aan vervanging toe. Farys, uitbater van het sport- en cultuurcentrum Ridefort, wil een sportvloer aanleggen zoals in De Valkaart en vraagt om hun bestek voor de vernieuwing goed te keuren.
  foto Nieuwe sportvloer voor Ridefort

  De kosten worden geraamd op 125.000 euro exclusief btw. De werken zouden nog voor de zomer starten zodat er een nieuwe sportvloer is tegen de start van het nieuwe sportseizoen.

 • 250 nieuwe stoelen voor Ridefort

  vrijdag 16 december 2016
  Gemeente Oostkamp koopt 250 nieuwe stoelen voor evenementenzaal Ridefort in Ruddervoorde
  foto 250 nieuwe stoelen voor Ridefort

  Aan de Gemeenteraad werd goedkeuring gevraagd voor de aankoop van 250 nieuwe stoelen voor de evenementenzaal in Ridefort. Het gaat om comfortabele stoelen van hetzelfde type als deze in het gemeenschapshuis en de cafetaria van Ridefort.

  De Gemeente wil voor de evenementenzaal in Ridefort 250 comfortabele stoelen aankopen van hetzelfde type als deze die reeds in gebruik zijn in het gemeenschapshuis en in de cafetaria van Ridefort. De geraamde kostprijs bedraagt 18.755,00 euro (btw inclusief).

  De huidige plooistoelen kunnen dan overgenomen worden door de vzw Uitleendienst Feestmateriaal ter vernieuwing en uitbreiding van hun beschikbare voorraad.

 • Graffitikunst in Oostkamp

  vrijdag 16 december 2016
  Het gemeentebestuur van Oostkamp voorziet graffitikunst op de achtermuur van Ridefort en een vernieuwing van het vernielde graffitikunstwerk achteraan de site OostCampus. De uitvoering is voorzien voor het voorjaar 2017.
  foto Graffitikunst in Oostkamp

  De achtermuur van het cultuur- en sportcomplex Ridefort is een gewone bakstenen gevel. De muur is slechts voor een heel beperkt deel beschermd door groen. Het gemeentebestuur heeft ervoor gekozen om een graffitikunstwerk op deze muur te laten aanbrengen. Dit kunstwerk zal ook de huidige losse, niet-toegelaten graffiti-tags overschilderen.

  Ook in OostCampus is er graffitikunst te vinden. Achteraan OostCampus vind je 2 kunstwerken die in een Europees samenwerkingsproject met de Vlaamse Landmaatschappij en de lokale scholen gecreëerd werden. Helaas werd 1 van beide kunstwerken een tijd geleden door vandalen vernield. De gemeente wil dit kunstwerk nu graag vervangen.

  5 graffitikunstenaars kregen de kans voor deze opdracht en mochten hun prijs en portfolio aan de gemeente bezorgen. Siegfried Vynck kreeg de opdracht voor de vernieuwing van het kunstwerk achteraan OostCampus en Sander Anseeuw zal het kunstwerk op Ridefort voor zijn rekening nemen. Leuk extraatje: Sander is zelf van Ruddervoorde. Het werk van Sander ken je misschien nog van de kunstkoeien in Ruddervoorde. Interesse om meer te zien van Sander Anseeuw? Nog tot 5 januari 2017 stelt hij tentoon in Bibliotheek-infopunt. Spring zeker eens binnen!

  De graffitikunstwerken zullen in de loop van het voorjaar 2017 gerealiseerd worden.

 • Nieuwe naam: Riderfort wordt Ridefort

  vrijdag 18 september 2015
  De naamsverandering werd aan de Gemeenteraad voorgelegd op donderdag 17 september.
  foto Nieuwe naam: Riderfort wordt Ridefort

  In 1990 werd het sport- en cultuurcentrum in Ruddervoorde vernoemd naar de tiende Grootmeester van de Tempeliers Gerard de Riderfort. De Heemkundige Kring van Ruddervoorde ontdekte dat de historische schrijfwijze Gerard de Ridefort is. De vereniging diende een verzoek in bij de gemeente om bij de heropening van het gebouw de naam aan te passen naar Ridefort. De naamsverandering werd aan de Gemeenteraad voorgelegd op donderdag 17 september.

  Sinds 1990 heet het sport- en cultuurcentrum in Ruddervoorde officieel Riderfort. De schrijfwijze met r middenin de naam blijkt historisch niet correct te zijn. Het centrum wordt momenteel verbouwd en de heropening is voorzien tegen eind 2015. Het is een ideaal moment om de benaming te wijzigen in de historisch correcte schrijfwijze ‘domein Ridefort’.

  Het is de Heemkundige Kring Ruddervoorde die een verzoek indiende om de naam van het domein te wijzigen naar ‘domein Ridefort’. Zij melden dat de graftombe van de tiende Grootmeester van de Tempeliers de vermelding draagt Ici Gît Gerard de Ridefort. Ook vele historische werken over de geschiedenis van de Tempeliers vermelden de naam Gerard de Ridefort.

 • Werken Riderfort

  vrijdag 7 augustus 2015
  Wat is de stand van zaken? Een overzicht.
  foto Werken Riderfort

  Op maandag 17 augustus wordt de sporthal in Riderfort opnieuw in gebruik genomen. De werken aan de buitenaanleg en de rest van het gebouw zijn nog bezig. Hierdoor kan de ingang vooraan nog niet gebruikt worden, zijn de nieuwe toiletten nog niet gebruiksklaar  en zijn de parkeerplaatsen nog niet beschikbaar.

  >> toegang gebouw: enkel via de achterkant

  De doorsteek in het verlengde van de Vlamingstraat, tussen de BKO en de sporthal, wordt vrijgemaakt. Ook via het  pad dat uitgeeft op de Koebroekdreef is de sporthal bereikbaar.

  >> parking

  Bezoekers kunnen de parking aan de Leegtestraat gebruiken.

  De aannemer zal de zone voor de buitenschoolse kinderopvang vrijmaken om enkel parkeerplaatsen te creëren.

  >> toiletten

  De gemeente regelt mobiele toiletten aan de achterkant van het gebouw.

   

 • Hoever staan de verbouwingswerken aan Riderfort?

  donderdag 25 juni 2015
  Opgelet: loket Burgerzaken is langer dicht door extra werken. Het loket gaat terug open eind 2015, samen met de bib.
  foto Hoever staan de verbouwingswerken aan Riderfort?

  In april 2014 werden de verbouwingswerken aan Riderfort gestart. Ondertussen vlotten de werken goed. De werken zullen volledig klaar zijn tegen eind 2015. In tegenstelling tot het bericht in De Merel zal het loket Burgerzaken, door de uitvoering van extra werken, pas eind 2015 terug opengaan.

  buitenschoolse kinderopvang

  In januari kon de buitenschoolse kinderopvang al verhuizen naar hun nieuwe lokalen in de vroegere feestzaal van De Oude Gemeenteschool.

  nieuw sport- en cultuurcentrum

  De ruwbouw is klaar. De aannemers zorgen nu voor de technieken: elektriciteit en verwarming. De binnendeuren, plafonds en scheidingswanden worden geplaatst.

  buitenaanleg

  • Er wordt momenteel gewerkt aan de toegang tot de patio. Het hellend vlak naar de bibliotheek is aangelegd.
  • Er komt nog een uitbreiding van de parking achteraan het gebouw.
  • De inrit naar de parkeerplaatsen en de achterliggende voetbalvelden wordt aangelegd na het bouwverlof. Deze werken zullen 4 à 5 weken duren. Tijdens de werken kan men de parkeerplaatsen achteraan de site niet gebruiken. Gebruikers van de voetbalvelden kunnen parkeren op de parking in de Leegtestraat.

  bibliotheek

  De bibliotheek is volledig ontmanteld en wordt nu terug opgebouwd. Zoals voorzien in de planning zal de bib eind 2015 open zijn.

  loket Burgerzaken

  Door bijkomende werken zal het loket pas open zijn vanaf eind 2015, samen met de bibliotheek.

  Als de werken verder vlot verlopen:

  • is de bibliotheek eind 2015 gebruiksklaar;
  • gaat het loket Burgerzaken terug open, samen met de bibliotheek, vanaf eind 2015;
  • is de volledige site (sport- en cultuurcentrum) klaar vanaf oktober 2015.

  Met de herinrichting van Riderfort krijgt Ruddervoorde één groot sport- en cultuurcomplex. De totale kostprijs wordt geraamd op 4,5 miljoen euro. De gemeente ontvangt 250.000 euro subsidies. FARYS is de opdrachtgever en de gemeente is de bouwheer.

 • Riderfort: bibliotheek en afdeling Burgerzaken gesloten vanaf 1 mei

  vrijdag 10 april 2015
  De bouwwerken aan Riderfort zitten op schema. Vanaf mei starten de werken aan de bib en aan het loket Burgerzaken. Dit betekent dat beide gesloten zijn vanaf vrijdag 1 mei. Het loket Burgerzaken is terug open, samen met de bibliotheek, vanaf eind 2015.
  foto Riderfort: bibliotheek en afdeling Burgerzaken gesloten vanaf 1 mei

  Bibliotheekbezoekers kunnen terecht in de uitleenposten Baliebrugge, Waardamme, Hertsberge en Moerbrugge of in Bibliotheek-infopunt Oostkamp: http://www.oostkamp.be/thema/1246/adressen-en-openingsuren

  Gebruikers van het loket Burgerzaken kunnen terecht in OostCampus: http://www.oostkamp.be/product/1323/oostcampus-loketten-gemeente-en-ocmw

 • Tribune voor Riderfort

  vrijdag 20 februari 2015 foto Tribune voor Riderfort

  De verbouwingswerken van Riderfort zijn volop bezig en zitten op schema. Op de vernieuwde site komt er o.a. een nieuwe polyvalente zaal, die de functie van De Gilde overneemt. In de ontwerpfase werd geopteerd om een telescopische tribune te voorzien. Zo kan de zaal ook gebruikt worden voor voordrachten, amateurtoneel en optredens. De kosten voor de telescopische tribune worden geraamd op 100.000 euro inclus btw. Het bestek werd ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad op donderdag 19 februari.

  Stand van zaken van werken Riderfort

  • In januari kon de buitenschoolse kinderopvang verhuizen naar hun nieuwe lokalen in de feestzaal van De Oude Gemeenteschool.
  • Tegen eind februari zullen de klaslokalen grotendeels afgebroken zijn.
  • De nieuwbouw van het sport- en cultuurcentrum is in volle gang.
  • Er wordt intussen ook een bijkomende toegang voorzien die aansluit op de parking langs achter.
  • De werken aan de bib starten in mei. Tot eind april blijft de bib open.
  • De sporthal blijft in gebruik tot eind mei. Daarna wordt het dak vernieuwd en kan de sporthal niet gebruikt worden.
  • De werken zitten op schema en de site zal dit jaar nog in gebruik genomen kunnen worden.

  Om de polyvalente zaal van de vernieuwde site zo optimaal te kunnen gebruiken is het aangewezen om een telescopische tribune te installeren. De tribune wordt geplaatst in de nis van de zaal en neemt zo weinig mogelijk nuttige ruimte in. De uitgeschoven tribune biedt plaats aan maximum 220 personen: 200 zitplaatsen en 20 plaatsen in een voorzetrij. De voorzetrij kan weggenomen worden om plaats te maken voor rolstoelgebruikers. Op de tribune zelf kunnen 10 stoelen weggenomen worden zodat een platform voor regie gecreëerd wordt.

 • Stand van zaken van de bouwwerken Riderfort

  dinsdag 16 september 2014 foto Stand van zaken van de bouwwerken Riderfort

  Stand van zaken van de werken

  Buitenschoolse kinderopvang:

  • de afbraakwerken zijn afgerond;
  • ook de ruwbouw van de verschillende lokalen is bijna af;
  • daarna starten de werken om elektriciteit, verwarming en sanitair te voorzien.

  De conciergewoning is afgebroken.

  Sport- en cultuurcentrum

  • De nieuw te bouwen delen zijn uitgezet. Dit wil zeggen dat het ondergronds metselwerk klaar is. Binnenkort zullen de metselwerken boven de grond starten.
  • Het uitgraven van de bouwput voor de polyvalente zaal start weldra.
  • De oude kleedkamers zijn afgebroken.
  • U kan de parking achteraan het gebouw gebruiken.
  • De ingang van het loket Burgerzaken bevindt zich ook achteraan het gebouw. Er is bewegwijzering voorzien.

   

 • Herinrichting Riderfort - werken starten op 22 april

  vrijdag 4 april 2014
  Met de herinrichting van Riderfort krijgt Ruddervoorde één groot sport- en cultuurcomplex. De totale kostprijs wordt geraamd op 4,5 miljoen euro. De gemeente ontvangt 250.000 euro subsidies. Tegen eind 2015 zijn de werken afgerond. FARYS is de opdrachtgever en de gemeente is de bouwheer.
  foto Herinrichting Riderfort - werken starten op 22 april

  Wat zal er veranderen?

   

  De Oude Gemeenteschool

  De feestzaal

  De werken starten in april 2014 en duren tot eind 2014.

  • De Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) krijgt lokalen voor 3 leefgroepen. De feestzaal wordt hiervoor uitgebreid en omgebouwd. Er komt een nieuw afdak en een binnen- en buitenbergruimte. Tijdens de werken zal u via wegwijzers geleid worden naar de voorlopige toegang achteraan de site. In januari 2015 verhuist BKO naar hun nieuwe lokalen in de feestzaal.

  • De vaste gebruiker Seniornet Vlaanderen verhuist vanaf hun nieuwe werkjaar naar de site van WZC Ter Luchte.

  • Er komt een trap naar de zolder van de feestzaal. De zolderruimte wordt nog niet ingericht, maar biedt wel mogelijkheid om uit te breiden.

  De andere lokalen

  • De conciërgewoning wordt eind april 2014 afgebroken.

  • Begin 2015 volgt de afbraak van de klaslokalen. De gebruikers (Teken- en Muziekatelier en De Heemkundige Kring) krijgen een vaste stek elders op de site. In afwachting wordt in een kwalitatieve tussenoplossing voorzien.


  Sport- en Cultuurcentrum


  Na de verbouwing van de feestzaal start de nieuwbouw: nieuwe toegang, cafetaria, kleedkamers, polyvalente zaal, lokalen voor Teken- en Muziekatelier, mattensportzaal, technische ruimte, berging, conciërgewoning en de aanleg van de binnenkoer.

  Sporthal

  Vanaf juni 2014 worden de kleedkamers en de cafetaria afgebroken. De sporthal is hierdoor niet toegankelijk van begin juni t.e.m. 11 juli 2014. Tussen juni 2014 en december 2015 is er geen cafetaria en zijn er 2 kleedkamers minder. De toegang tot de sporthal verhuist naar achteraan het gebouw. Van 26 mei 2015 tot 10 juli 2015 wordt het dak van de sporthal vernieuwd. De sportzaal kan dan niet gebruikt worden.

  Bibliotheek

  Vanaf mei 2015 wordt de bibliotheek verbouwd. De bib wordt ruimer en door de plaatsing van een groot raam is er zicht op de binnenkoer. Er worden daarna ook opfrissingswerken uitgevoerd. De bib blijft open tot mei 2015 en sluit dan tot het einde van de werken.

  Gemeenschapshuis en loket Burgerzaken

  Het loket is gesloten vanaf 1 mei en gaat terug open eind 2015.

   

  Buitenomgeving

   

  • Er komt een nieuwe parking met 32 parkeerplaatsen die wordt aangelegd vooraleer de parking vooraan verdwijnt. Zo blijven tijdens de werken steeds evenveel parkeerplaatsen ter beschikking.

  • Aanleg toegangsweg van de Sportstraat naar de parking achteraan.

  • Na de afbraak van de oude klaslokalen (eind 2014) komt op die plaats een nieuwe voetgangerszone en een fietsenberging.

  • Na de bouwwerken komen er nog 20 extra parkeerplaatsen op de huidige speelplaats van de school.

   

  Vanaf 7 april start de aannemer met de inrichting van de werf.

 • Aankoop grond voor uitbreiding Riderfort

  vrijdag 20 september 2013 foto Aankoop grond voor uitbreiding Riderfort

  De gemeente heeft de mogelijkheid om een stuk tuingrond van 500 m2 aan te kopen in de Sportstraat 8 in Ruddervoorde. Het stuk grond paalt aan de oude gemeenteschool die op de site Riderfort ligt. De aankoop biedt de mogelijkheid om de site Riderfort verder uit te breiden. Het dossier werd ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad op donderdag 19 september.

 • Voorontwerp werken site Riderfort vastgelegd

  donderdag 5 juli 2012 foto Voorontwerp werken site Riderfort vastgelegd

  De site Riderfort wordt heringericht met Europese subsidies. De Gemeenteraad gaf op 5 juli de principiële goedkeuring voor het voorontwerp voor de bouwwerken en de buitenaanleg van het project Riderfort. De kosten voor het project worden geraamd op 2.600.000 euro (excl. btw) voor de bouwwerken en 490.000 euro (excl. btw) voor de buitenaanleg. TMVW zal als bouwheer optreden en instaan voor de aanvraag van de bouwvergunning en de gunning van de werken.  

  De gemeente Oostkamp wenst de site Riderfort her in te richten (verbouwen en uitbreiden). Hiermee wil het bestuur de verenigingen en het verenigingsleven extra ondersteunen. 

  In 2010 werd een masterplan uitgewerkt voor Ruddervoorde. Hierin werd onderzocht hoe Riderfort en andere publieke gebouwen in Ruddervoorde (vb. De Gilde) het best ingevuld konden worden. De conclusie was dat het patrimonium van de gemeente in Ruddervoorde het best op de site Riderfort worden gecentraliseerd. Voor dit project kan de gemeente genieten van Europese subsidies, op voorwaarde dat een strikt opgelegde timing aangehouden wordt. In juni moesten de plannen af zijn en de uitvoering moet voltooid zijn tegen juni 2015. 

  In 2011 ging de gemeente een samenwerking aan met TMVW voor de herinrichting van de site. TMVW zou optreden als bouwheer. Architectenbureau Signum+ werd aangesteld voor de opmaak van de plannen. Naar aanleiding van Ruddervoorde kermis afgelopen juni kon iedereen de aangepaste plannen en foto’s van de ontwerpen komen bekijken in een tentoonstelling in Riderfort. 

  De plannen liggen nu ter goedkeuring voor op de Gemeenteraad. TMVW zal als bouwheer optreden en instaan voor de bouwvergunning en het gunnen van de werken. De kosten voor het project worden geraamd op 2.600.000 euro (excl. btw) voor de bouwwerken en 490.000 euro (excl. btw) voor de buitenaanleg. Er wordt een aanvraag ingediend voor Europese cofinanciering (met maximaal recht op 250.000 euro) in het kader van de ontwikkelingsstrategie Leader Tielts plateau 2008-2013.

 • Herinrichting site Riderfort

  vrijdag 8 juni 2012
  De site Riderfort wordt heringericht met Europese subsidies. Er is een strikte timing voorzien. In maart werden de plannen toegelicht aan de lokale verenigingen. Nadien werd advies gevraagd aan de Kwaliteitskamer. De gemeente ontving een aantal tips en suggesties om de plannen te verbeteren. Het arc
  foto Herinrichting site Riderfort

  Architectenbureau Signum+ herwerkte de plannen en hield rekening met de adviezen van de Kwaliteitskamer. In de kamer zitten vertegenwoordigers van de provincie, van intercommunales en bouwexperts. Projecten die in aanmerking komen voor Europese subsidies binnen het Leaderprogramma moeten deze stap doorlopen.

  De grote veranderingen in het plan hebben te maken met de plaats van de nieuwe polyvalente zaal. De zaal komt voor het gemeenschapscentrum waarin nu de dienst bevolking en de bib zijn gevestigd. Tussen de polyvalente zaal en de bib komt een binnenterras van 15 meterop 15 meter. De polyvalente zaal komt op hetzelfde niveau van de bib. Dat is 2 meteronder het straatniveau. Hierdoor zal het gebouw slechts 6 meterboven het straatniveau komen en is het minder opvallende aanwezig in het straatbeeld. De zaal is 300 m2 en er komt een tribune voor 220 personen. Op termijn vervangt de nieuwe zaal De Gilde.

  In het midden komt een centrale ingang die toegang geeft tot alle lokalen: polyvalente zaal, bib, dienst bevolking, cafetaria en de nieuwe sporthal.

  Bij de huidige sporthal is er een uitbreiding van de kleedkamers. Verder komen er nieuwe klaslokalen voor het muziek- en tekenatelier en een appartement voor de conciërge.

  De skatetoestellen verhuizen tijdelijk naar het vroegere omnisportveld achteraan het domein. Van 22 juni t.e.m. 22 oktober komen er een aantal moderne huurtoestellen. De keuze van de toestellen gebeurde in overleg met de plaatselijke skaters. Later wordt het skateterrein met nieuwe eigen toestellen geïntegreerd in de buitenaanleg. In een volgende fase wordt de Oude Gemeenteschool gerenoveerd tot een kinderopvang.

  Om aanspraak te kunnen maken op de subsidies van het Europese Leaderprogramma moet de gemeente de plannen voor eind juni indienen. De werken starten eind 2013, begin 2014 en moeten uitgevoerd zijn tegen juni 2015.

  De gemeente wil met de vernieuwde site de verenigingen en het verenigingsleven extra ondersteunen.

  Naar aanleiding van Ruddervoorde kermis kan iedereen de aangepaste plannen en foto’s van de ontwerpen komen bekijken. De tentoonstelling vindt plaats op zondag 24 juni van 10 tot 18 uur in Riderfort.

   

Terug naar overzicht

Status

Afgeronde projecten

Technische fiche

 • Bouwheer: Gemeente Oostkamp
LCP