Vrijwilligers in de kijker: zussen Rita en Annie Bruynsteen

Gepubliceerd op vrijdag 3 mrt 2023 om 15:18 uur

In Oostkamp zetten we een maand lang de vrijwilligers in de kijker, tijdens Maand van de Vrijwilligers. Door enkele vrijwilligers aan het woord te laten, inspireren we graag anderen die tijd en goesting hebben om hun warm hart te tonen. Want of je nu chauffeur bent voor de Minder Mobielen Centrale, animator bij de speelpleinwerking, helpt in een ontmoetingshuis of als vrijwilliger zorgt voor mensen met een beperking ... Alle vrijwilligers zijn goud waard! Zij maken van 8020 een warme gemeente en daar zijn we hen enorm dankbaar voor.

De vrijwilligers worden in maart ook verwend op de vrijwilligersdrinks.

Deze week laten we vrijwilligers Rita en Annie Bruynsteen aan het woord. 

Annie was jarenlang één van de trekkers van Femma Baliebrugge. Nu zet een jongere ploeg met succes  hun schouders onder Femma en is Annie vooral te vinden in WZC Ter luchte. Ze springt samen met haar zus Rita bij waar nodig voor wandelingen, uitstappen naar de markt, restaurant, bowling, praktische hulp bij vergaderingen of feestjes... 

Daarnaast gaat Annie ook op pad voor de tweejaarlijkse huisbezoeken aan 85-plussers. 

Waarom ben je met vrijwilligerswerk gestart?

Annie en Rita: "We zijn altijd sociaalvoelend geweest. Nadat onze moeder in het WZC was gaan wonen sprongen we bij waar nodig tijdens de vele bezoekjes. De verantwoordelijke voor de vrijwilligers stelde ons voor om het officieel te maken met een contract. Kwestie van ook verzekerd te zijn en zo. Sinds onze mama gestorven is, zijn we blijven hangen in het WZC."  

Wat vind je het leukste aan vrijwilligerswerk?

Annie: "Het leukste voor mij is de dankbaarheid die je ondervindt van de bewoners. Na het opdienen van hun kopje koffie of omdat ze dankzij de vrijwilliger eens kunnen genieten van de buitenlucht of een uitstap. Iedereen weet dat er in een zorginstelling nooit personeel te veel is. En als vrijwilliger kan je onder begeleiding van een professional de mensen een extraatje geven."

Rita: "In het rusthuis kan je zelf kiezen wat en wanneer en hoeveel je wil gaan." 

Welk voorval/welke anekdote is je bijgebleven?

Annie: "Een eerste gedachte is dat we samen met een mooi aantal bewoners naar de kerstmarkt in Brugge zijn gegaan. Eerst dachten we, hoe gaat dit allemaal verlopen? Maar de ergotherpaueten zijn ‘kraks’ in hun vak. Alles was perfect georganiseerd: de parking voor de busjes en de auto’s van de vrijwilligers was gereserveerd, iedereen was warm ingeduffeld. Wat hebben de bewoners genoten van de sfeer, de verlichting, de glühwein of warme chocomelk en de oliebollen. En dat terwijl ze op een doordeweekse dag allang in hun bed liggen."

Rita: "De mooie en minder mooie verhalen die de bewoners vertellen over hun leven als je een babbeltje met hen doet."  

Waarom zou je anderen aanraden om vrijwilliger te worden? 

Rita: "Je krijgt veel terug van de meeste bewoners, ze zijn je zeer dankbaar. Het is een aangename groep vrijwilligers om mee samen te werken. Een echte aanrader!" 

Annie: "Ik zou zeker iedereen aanraden om wat tijd vrij te maken om vrijwilligerswerk te doen. Een WZC is precies een versterkte burcht, als je er niet moet zijn, kom je er niet. (Ik vroeger ook niet). Het is nochtans niets om bang voor te zijn. De bewoners zijn zo content als ze mensen zien. En het geeft je zo’n warm gevoel dat je iets kan doen waar er anders geen tijd of geld voor is. De lachende dankbare gezichten van de bewoners zijn vitamientjes voor je eigen hart." 

Wil je zelf ook aan de slag als vrijwilliger? Snuister tussen de vrijwilligersvacatures in 8020 op Give a Day en ontdek waar jij je allemaal nuttig kan maken!