Vrijwilliger in de kijker: Rik van Colen

Gepubliceerd op vrijdag 3 mrt 2023 om 11:33 uur

In Oostkamp zetten we een maand lang de vrijwilligers in de kijker, tijdens Maand van de Vrijwilligers. Door enkele vrijwilligers aan het woord te laten, inspireren we graag anderen die tijd en goesting hebben om hun warm hart te tonen. Want of je nu chauffeur bent voor de Minder Mobielen Centrale, animator bij de speelpleinwerking, helpt in een ontmoetingshuis of als vrijwilliger zorgt voor mensen met een beperking ... Alle vrijwilligers zijn goud waard! Zij maken van 8020 een warme gemeente en daar zijn we hen enorm dankbaar voor.

De vrijwilligers worden in maart ook verwend op de vrijwilligersdrinks.

Deze week laten we vrijwilliger Rik van Colen aan het woord. Hij is actief als Nederlandstalige begeleider voor anderstaligen tijdens wekelijkse praattafels. Daarnaast is hij ook Nederlandstalige buddy voor anderstalige nieuwe inwoners.

Rik, wat heeft je de stap naar vrijwilligerswerk doen zetten?

Mijn sociaal engagement is de grote drijfveer. Ingegeven door mijn pensioenleeftijd was ik op zoek naar onbezoldigd vrijwilligerswerk dat een meerwaarde inhield voor de maatschappij. Het vrijwilligerswerk dient vooral nuttig te zijn en ook een aanvulling te zijn op een professionele aanpak. Hier heb ik dit gevonden. 

Ook het feit dat mijn vrouw Ria vrijwilligerswerk doet in het ontmoetingshuis Tope en dit graag doet, was een extra stimulans. 

Wat vind je het leukste aan vrijwilligerswerk?

Het gevoel te hebben dat onze inzet toch een verschil kan maken en dat de anderstaligen waardering tonen voor ons initiatief. Op die manier voelen ze aan dat we hen welkom heten. We tonen elkaar wederzijds respect. 

Via mijn vrijwilligerswerk leer ik dorpsgenoten kennen. Ook met diegenen die uit andere landen komen en hier een toekomst willen uitbouwen maak ik op die manier kennis. 

Het is leuk om deel uit te maken van een vrijwilligersgroep en op die manier ook nieuwe Oostkampse vrienden te maken. 

Welk voorval/welke anekdote is je bijgebleven?

Toen we voor het eerst het gezelschapsspel ‘Wie is het?’ bovenhaalden en op een spontane manier de Nederlandse taal werd ge- en misbruikt (zelfs soms met wat plaatselijk dialect), bleek dat een spelletje overal, dus ook in Syrië, ambiance brengt. Ook "het supporteren" bestaat overal. 

Ik herinner me ook hoe moeilijk het is om het onderscheid uit te leggen tussen Halloween en carnaval, en de gebruiken hierrond. 

Waarom zou je anderen aanraden om vrijwilliger te worden? 

De voldoening die je krijgt door bezig te zijn met menselijke noden en hierin gesteund te worden door de lokale overheid. Je horizon verruimt en je krijgt andere impulsen vanuit jouw zogezegde ‘vertrouwde’ leefomgeving.