Vrijwilliger in de kijker: Ellen Calcoen

Gepubliceerd op vrijdag 3 mrt 2023 om 15:18 uur

In Oostkamp zetten we een maand lang de vrijwilligers in de kijker, tijdens Maand van de Vrijwilligers. Door enkele vrijwilligers aan het woord te laten, inspireren we graag anderen die tijd en goesting hebben om hun warm hart te tonen. Want of je nu chauffeur bent voor de Minder Mobielen Centrale, animator bij de speelpleinwerking, helpt in een ontmoetingshuis of als vrijwilliger zorgt voor mensen met een beperking ... Alle vrijwilligers zijn goud waard! Zij maken van 8020 een warme gemeente en daar zijn we hen enorm dankbaar voor.

De vrijwilligers worden in maart ook verwend op de vrijwilligersdrinks.

Deze week laten we vrijwilliger Ellen Calcoen aan het woord. Zij werkt al enkele jaren als als animator op de speelpleinwerking in Oostkamp en Ruddervoorde (SPWOK) tijdens de zomervakantie. Af en toe worden de animatoren van SPWOK ook gevraagd om mee te helpen op bepaalde evenementen, zoals kindercarnaval en buitenspeeldag, waar ze ook al enkele keren bij geholpen heeft. Ellen is ook een aantal jaar lid geweest van de stuurgroep voor SPWOK, waarbij er doorheen het jaar samengekomen wordt om te werken aan een betere werking voor de volgende zomer. 

Waarom ben je met vrijwilligerswerk gestart?

Ik ben als kind zelf jaren naar de speelpleinwerking in Ruddervoorde geweest en dat vond ik altijd superleuk! Aangezien ik graag met kinderen bezig ben en een klein zakcentje wou verdienen, was de keuze om als moni op het speelplein te gaan werken snel gemaakt. Zo kwam ik bij SPWOK terecht. Om als moni op het speelplein te staan, ben je eigenlijk verplicht om de eerste twee jaar als vrijwilliger te staan en dit uiteraard tegen een vrijwilligersvergoeding. Maar het is zo'n leuk werk, dat je ervoor wilt blijven gaan! Nog voor ik goed en wel te werk stond op het speelplein, had ik al geholpen met kindercarnaval en buitenspeeldag, wat mij al een eerste ervaring in het jeugd- en vrijwilligerswerk gaf. 

Wat vind je het leukste aan vrijwilligerswerk?

Het leukste vind ik dat je zelf terug wat kind kunt zijn, terwijl je de kinderen die naar het speelplein komen telkens opnieuw een leuke zomer kunt bezorgen. Je krijgt de mogelijkheid om je zotste fantasieën waar te maken, door er een spannend spel van te maken of een creatieve knutsel- of kookactiviteit van te maken. Daarnaast maak je ook heel wat vrienden als vrijwilliger op het speelplein, want je mede-animatoren staan altijd voor je klaar en hebben vaak even zotte ideeën als jij! Vaak blijven we met de moni's op het einde van de dag wat hangen en babbelen we en maken we nog plezier. Het tofste zijn dan nog de wekelijkse moni-activiteiten, die afwisselend in Ruddervoorde en Oostkamp doorgaan, waar je andere moni's leert kennen en even kunt ontspannen van de drukke dagen. 

Welk voorval/welke anekdote is je bijgebleven?

Een van de leukste en zotste dingen die ik ooit gedaan heb, is dat wij met de moniploeg voor de kinderen een waterglijbaan hadden gebouwd. We hadden enkele balken gevonden de dag voordien en er werd mooi weer voorspeld. Iemand zei toen dat het leuk zou zijn moesten er een waterglijbaan zijn voor de kinderen. We staken met de moni's de hoofden bij elkaar en tegen de middag stond er een stevige en grote waterglijbaan klaar voor de kinderen om op te spelen. Het was echt een zot idee en toch hebben we het waargemaakt, wat een toffe activiteit maakte voor de kinderen, maar waar de moni's ook veel plezier uit gehaald hebben om het te bouwen! Dat is alleszins toch mijn ervaring. 

Waarom zou je anderen aanraden om vrijwilliger te worden? 

Het is in de allereerste plaats enorm leuk om te doen: je bent de hele dag aan het spelen met kinderen, je kunt veel buiten zijn en je doet ook heel veel ervaring op. Zo creëer je verantwoordelijkheid, maar ook organisatorisch groei je enorm en je leert met verschillende mensen samenwerken (andere moni's, coördinator, jeugddienst, ouders,..) Daarnaast krijg je enorm veel liefde van de kinderen en waardering van de ouders voor het werk dat je doet. Je keert vaak met een heel voldaan gevoel terug naar huis. 

Wil je zelf ook aan de slag als animator in de zomervakantie? Vul dan snel het online formulier in om je kandidatuur door te geven!