Verenigingen zetten in op toegankelijkheid

Gepubliceerd op maandag 23 jan 2023 om 10:43 uur

Het bloeiende verenigingsleven in 8020 is erg belangrijk voor de verbondenheid onder de inwoners. De gemeente wil hen daarin zo goed mogelijk ondersteunen, o.a. via een jaarlijkse subsidie. Verenigingen zie zich extra engageren rond een bepaald thema, krijgen een hogere toelage. Zij helpen de gemeente op die manier mee in het bereiken van een of meerdere beleidsdoelstellingen.

De Moedige Vissers

De Moedige Vissers legden een aangepaste steiger aan voor minder mobiele vissers. Dit is een mooi voorbeeld van hoe ze met een eigen actie inzetten op toegankelijkheid voor alle leden van de vereniging.

Lid Didier Roso: “Ik ken iemand die een passie voor het vissen heeft maar moeilijk te been is. Om hem toch de mogelijkheid te geven om te vissen, is het idee ontstaan om zelf een aangepaste steiger te maken aan onze put aan de spoorlijn richting Oostkamp-Brugge. Dat ging vlot en de gepassioneerde visser is er blij mee! Intussen hebben we nog een kandidaat om zo’n steiger te gebruiken, dus in 2023 voorzien we een tweede steiger.”

Wielerclub SUST

Op tweede kerstdag organiseerde Wielerclub SUST Spinning for life, ter ondersteuning van enkele goede doelen. Eén daarvan ondersteunde een project rond inclusie binnen de wielervereniging. De club is er immers van overtuigd dat ook onder wielertoeristen personen met en zonder beperking perfect samen kunnen sporten.

Voorzitter Stefaan Wille: “Bij de start van vorig seizoen waren bestuur en leden unaniem bereid om een sportieveling met een beperking de kans te bieden met ons mee te fietsen. We dachten aan een blind of slechtziend iemand, die niet zonder begeleiding de baan op kan. Algauw kwamen we in contact met Michel Vanhulle (38): een gezonde levensgenieter en ervaren tandemfietser uit ’t Wit Huis, Loppem. Als blinde sportieveling kon Michel best wel aardig fietsen en het rijden op een tandem heeft hij intussen uitstekend onder de knie, mede dankzij buddy Johan Ghekiere.”

Fysisch bleek het wel een behoorlijke opgave om de zwaardere tandem even snel in beweging te krijgen als de lichtgewicht koersfietsen van de rest van het team. “Maar ook daar hebben we iets op gevonden”, vertelt Stefaan. “We vonden een partner die gespecialiseerd bleek in het motoriseren van om het even welke fiets. Dankzij de elektrische ondersteuning kon de rest van het seizoen ongehinderd doorgaan en dit met meerdere chauffeurs.”

“Allemaal even goeie stuurmannen!”, verklapt Michel enthousiast. “Omdat er wel altijd iemand was die met mij de baan op kon, hoefde ik bijna geen enkele rit te missen. Ik eindigde zelfs derde in het klassement.”

Leren van deze ervaringen?

Neem contact op met Didier via 0473 870 605 en met Stefaan via 0495 563 372.