Praatgroepen voor naasten van alcoholverslaafden

Gepubliceerd op woensdag 24 jan 2024 om 12:30 uur

In februari is het tijd voor de achtste Tournée Minérale. De campagne van De Druglijn roept iedereen op om die maand, voor het eerst of opnieuw, een maand geen alcohol te drinken.

95 procent van de Vlamingen kent Tournée Minérale. Toch blijft sensibilisering belangrijk: nog al te vaak wordt een verslaving aan alcohol ontkend of niet serieus genomen. Voor de naasten van iemand met een alcoholprobleem is het probleem vaak wél zichtbaar en voelbaar. Zij kunnen gelukkig terecht bij praatgroepen. Iedereen kent de praatgroep AA voor zij die problemen hebben met alcoholgebruik. Zo heb je ook voor naasten die lijden of geleden hebben onder drankmisbruik binnen familie-of vriendenkring 2 groepen: Al-Anon voor volwassenen en Alateen voor kinderen.

M. ging als kind van een alcoholist naar Alateen.
Ze is de groep heel dankbaar.

“Ik had het zeer moeilijk met een drinkende ouder rond me. Vernederingen, schaamte, agressie, uitsluiten, uitgelachen en gepest worden: het maakte allemaal deel uit van mijn leven. Op mijn tiende ging ik naar een bijeenkomst van Alateen. Daar leerde ik dat alcoholisme een ziekte is en dat het niet jouw schuld is als een ouder drinkt.”

“De groep was een veilige omgeving waarin ik mijn ervaringen kon delen en ondersteuning vond. Bij een samenkomst ben je niet verplicht om te praten, je kunt gewoon luisteren. Het voelt als een last die van je schouders valt.”

“De belangrijkste boodschap die ik meekreeg? Dat je een alcoholist niet kunt veranderen of doen stoppen met drinken. Je kan alleen jezelf veranderen. Leef vandaag, laat los en heb vertrouwen, doe het kalm aan, hou het simpel, luister en leer …”

“Ik hoop dat mijn getuigenis een bron van bewustwording en een aanmoediging is voor wie steun nodig heeft in deze problematiek. Is de stap naar een bijeenkomst van Al-Anon of Alateen nog te groot? Weet dat je ook kan bellen naar iemand uit jouw buurt. Er zijn overal vrijwilligers waarmee je anoniem kunt praten.”

Wist je dat

alcohol het risico verhoogt op 7 types van kanker? Organisatie Kom op tegen Kanker heeft daarom beslist om vanaf 2024 geen alcohol te serveren op evenementen. Op de 1000 km op zondag 12 mei in Oostkamp zal je genieten van gezonde en smakelijke dranken.

Meer info

website Al-Anon/Alateen, 03 218 50 56, info@al-anonvl.be, alateen.vlaanderen1970@gmail.com