Theaterzaal De Valkaart is vernieuwd

Gepubliceerd op maandag 6 feb 2023 om 10:27 uur

Een bruisend 8020, waar het goed is om te leven, dat is Oostkamp. Daar hoort uiteraard ook een succesvolle theaterzaal bij. De theaterzaal De Valkaart dateerde van 1994, een update drong zich dus op. In 2022 werd er gestart met de werken.

De gemeente koos voor een hedendaagse zaal, met een mooie, frisse look. Concreet betekent dit:

 • nieuwe zetels, met meer beenruimte
 • nieuwe vloer- en wandbekleding
 • nieuwe theatertrekken (waar belichting en decorstukken aan worden opgehangen) en nieuw theatertextiel
 • ledverlichting in de zaal
 • ventilatie gevoed door een warmtepomp, voor een aangenaam binnenklimaat
 • een ringleiding voor slechthorenden

Duurzaamheid centraal

Net zoals bij alle renovaties heeft de gemeente ook bij de herinrichting van de theaterzaal extra aandacht besteed aan CO₂-reducerende en energiebesparende maatregelen.

De theaterzaal werd op energetisch vlak losgekoppeld van de rest van het gebouw. Zo kon een duurzamere installatie opgezet worden. Concreet zijn drie warmtepompen (in cascade) gekoppeld aan een luchtgroep met warmtewiel. Deze opstelling laat toe om de warmte af te stemmen op de gevraagde temperatuur in de zaal. Bij een dergelijke vernieuwing duurt het altijd even voor alle aanpassingen goed ingesteld staan. Verfijningen van het systeem aan de praktijk kunnen pas gebeuren bij ingebruikname van de zaal, zeker voor de temperatuurregeling. Concreet kan het dus zijn dat de zaal bij de eerste voorstellingen wat te warm of te koud aanvoelt. Dit wordt gemonitord om zo te verfijnen tot de juiste afstellingen.

Officiële opening 

Op vrijdag 3 februari werd de theaterzaal officieel geopend. Er werd gekozen voor artiesten die ook bij de opening van de theaterzaal in 1994 aanwezig waren, voor samenwerking met plaatselijke verenigingen en partners en voor (jong) talent, afkomstig uit onze gemeente. Geert Hoste was presentator van dienst. Er waren optredens van plaatselijke trommelgroepen en Dance Passion. Er was een kort maar krachtig klassiek concert o.l.v. Bart Naessens (Deeltijds Kunstonderwijs). Jong talent Lilies & Rose met Madeline Roose uit Ruddervoorde trad op en afsluiter was Dries Heyneman, afkomstig uit Oostkamp en gekend als de Sheriff in de populaire reeks op één ‘Chantal’.

Nog tijdens het feestweekend

Op zaterdag 4 februari trad comedian Hans Cools als eerste op in de vernieuwde theaterzaal. Met zijn voorstelling ‘Cools & Zonen’ speelde hij voor een uitverkochte zaal.

Op zondag 5 februari kregen geïnteresseerden de kans om een blik achter de schermen van de theaterzaal te werpen. Waar laten de artiesten zich schminken en kleden ze zich om? Waarom spreekt men in de theaterwereld over jardin en cour? Waarom moet een podium een ‘zwarte doos’ zijn? Op deze en vele andere vragen kregen de aanwezigen tijdens de opendeurdag een antwoord. 

Even terug in de tijd

 • 1974: beslissing bouw zwembad en sporthal met cafetaria in park De Valkaart.
 • 1991: een zwarte dag in Oostkamp met de grote brand in De Valkaart.
 • 1994: opening van nieuwe complex De Valkaart, waar sport én cultuur onderdak vinden. Voortaan is er in Oostkamp een echte theaterzaal. Later wordt aansluitend aan de sporthal langs de achterzijde een matsportzaal bijgebouwd.
 • 2019: er wordt nagedacht over de herinrichting van de theaterzaal, aangepast aan de moderne technieken.
 • 3 februari 2023: officiële opening van de vernieuwde theaterzaal in De Valkaart.