Slotfeest en uitreiking diploma’s van de Leesjury

Gepubliceerd op zaterdag 1 jun 2024 om 12 uur

De Leesjury, een initiatief van ‘Iedereen Leest’, brengt kinderen samen om boeken te lezen en te beoordelen. Deelnemende leerlingen van het 3de tot en met het 6de leerjaar uit Oostkamp, Beernem, Damme en Blankenberge sloten de Leesjury af met een slofeest. Zij ontvingen ook een diploma voor hun deelname.

De Leesjury is een leesclub voor kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar. Dit is een initiatief van organisatie ‘Iedereen Leest’. De juryleden lezen, bespreken en beoordelen acht boeken gedurende het leesjaar (tussen september en april). Dit gebeurt voor sommige groepen op school, andere groepen houden de leesclub in de bib met een begeleider. Aan het einde van het leesjaar bepaalt de jury welke boeken ze het best vinden en worden hun stemmen ingegeven op de website van ‘Iedereen Leest’. In mei werden de winnende auteurs bekend gemaakt.

Slotfeest

Elk jaar wordt een slotfeest georganiseerd voor groep 3 en 4 van de Leesjury (3de tot en met 6de leerjaar), met de bibliotheken van Beernem, Blankenberge, Damme en Oostkamp. Het slotfeest vindt dit jaar plaats in Oostkamp, op zaterdag 1 juni in De Valkaart. Tijdens het slotfeest zijn er workshops en komen illustratoren langs. De kinderen van groep 3 en 4 krijgen een diploma van de Leesjury. Ook de deelnemende kleuterklassen krijgen een attentie: een leuk voorleesboekje voor in de klas.

Deelnemers

In Oostkamp namen 7 scholen deel, in totaal 103 kleuters, 19 leerlingen uit het 3de en 4de leerjaar, 19 leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar. De deelnemende scholen kregen hiervoor pakketten met de leesboeken en dagboekjes waarin de leerlingen hun bevindingen kunnen schrijven.

In Beernem namen de kinderen van groep 1 en 2 (kleuters tot en met 2de leerjaar) deel via de scholen, in totaal 114 kleuters en 61 kinderen uit het 1ste en 2de leerjaar. Daarnaast waren er nog 35 juryleden in groep 3 (3de en 4de leerjaar), 32 leden in groep 4 (5de en 6de leerjaar), 7 leden in groep 5 (1ste en 2de middelbaar), 2 leden in groep 6 (3de en 4de middelbaar) en 9 leden in groep 7 (16 jaar en ouder). Zij lazen en bespraken maandelijks de boeken in kleine groepjes met in totaal 11 volwassen begeleiders.

In Damme namen 8 kleuterklassen deel, in totaal 115 kleuters. Voor de groepen 2 en 3: 3 leerlingen uit het 2de leerjaar, 7 leerlingen uit het 3de en 4de leerjaar.

In Blankenberge namen 14 kinderen deel aan de Leesjury: 6 juryleden in groep 3 en 8 juryleden in groep 4.