Begraafplaats Baliebrugge

Toon op stratenplan

Adres: Vrijgeweidestraat, Baliebrugge

Parkeermogelijkheid: op Baliebruggeplein

De begraafplaatsen zijn toegangelijk van 8 uur 's morgens tot zonsondergang. Voor het uitvoeren van werken moet vooraf een afspraak gemaakt worden met de dienst Publieke Ruimte.

 

Oproep

De gemeente doet een oproep aan de nabestaanden om

  • hun eigen concessieruimte te onderhouden.
  • verwelkte bloemen weg te nemen.
  • afval in de juiste container te gooien.

Bedankt aan iedereen die actief meewerkt om de begraafplaatsen proper te houden.

 

Meer info

Zonder sproeien is gezonder

De gemeente wil een voorbeeldrol vervullen en de wetgeving “Zonder is Gezonder”  volgen. Het gebruik van pesticiden is vervangen door onkruid te branden en gras in te zaaien. Dit zijn nieuwe methodes op onze begraafplaatsen om een duurzame manier te onderhouden. Het bestuur heeft, samen met de bevolking, de bekommernis om de begraafplaatsen zo verzorgd mogelijk te houden en vraagt begrip voor het gebruik van de nieuwe onderhoudsmethoden.

Algemene filosofie

De gemeente wil in de toekomst op een doordachte manier omgaan met de begraafplaatsen. Een gespecialiseerd landschapsarchitect maakte een toekomstvisie op voor elke begraafplaats. Daarin zijn de veranderingen op het vlak van onderhoud en uitbreiding opgenomen.

De architect vindt dat begraafplaatsen ‘begraaf- en bezinningstuinen’ zijn waar de nabestaanden zich dichter bij hun overleden kunnen voelen. Waar mogelijk wordt de link gelegd met het landschap. Zo ontstaat een plaats, een ruimte, die de rouwende een gevoel van rust kan bieden. De begraafplaatsen van Oostkamp worden beetje bij beetje omgevormd tot parkbegraafplaatsen. De overledenen zullen niet meer omringd zijn door steenslag en verharde paden. Ze worden begraven in het groen. Men gaat terug naar de natuur, terug naar de oorsprong. Zo krijgen we op de begraafplaatsen een veel warmer en groener gevoel.

Uitbreiding van de begraafplaats in Baliebrugge

Eind 2010 stelde de gemeente een studiebureau aan voor het technische ontwerp van de uitbreiding van de begraafplaats van Baliebrugge. De nood aan uitbreiding was op deze begraafplaats het grootst

In het bestaande gedeelte werden aanpassingen gedaan die kaderen in de nieuwe visie. De hoofdpaden bleven en de zijpaden werden ingezaaid in gras. Er zijn geen graven of zerken verlegd of weggenomen. Er werd ruimte voorzien waar bijkomende graven kunnen worden geplaatst.

Er is uitbreiding voorzien voor zandgraven, grafkelders, urnenkelders en columbaria. De strooiweide kreeg een mooiere en centralere plaats op de begraafplaats met aansluiting op het open landschap.

Openingsuren & contact

LCP