Word jij ook pleegouder zoals Kenny en Lisa?

Gepubliceerd op dinsdag 31 okt 2023 om 11:47 uur

Van 10 tot en met 19 november 2023 is het de Week van de Pleegzorg. Kenny en Lisa uit Oostkamp getuigen over hun rol als pleegouders.

Het is gezellig druk in het huis van Kenny Sinnaeve en Lisa Roos uit Oostkamp. Twee meisjes spelen in een hoekje. Lilia is 9 jaar, Emmy* 8. Ze spelen met een groot barbiehuis. Vedran is de grote broer van 12 jaar. Hij zit in de zetel te lezen. Kenny en Lisa zitten aan de keukentafel. Ze zijn fiere ouders van de twee oudsten en even trotse pleegouders van de jongste.

Waarom zijn jullie pleegouders geworden?
Lisa:
“Kenny en ik hebben altijd een gezin met drie kinderen gewild, maar een derde zwangerschap zag ik niet zitten. Enkele jaren geleden was er een actie rond pleegzorg. Er hingen heel veel poppetjes op een plein. Elk poppetje stelde een pleegkind voor die op de wachtlijst stond. Dat maakte een erg grote indruk op mij. Ik besprak het concept pleegzorg met Kenny. Hij was net als ik direct enthousiast. Kort nadien zijn we gestart met pleegzorg.”

Hoe ervaart Emmy de pleegzorg?
Kenny:
“Emmy woont al 2 jaar bij ons. Ze heeft regelmatig contact met haar mama en papa. Voor haar is het heel normaal dat ze verschillende families heeft. Ze komt heel goed overeen met Lilia. Soms kunnen ze niet met maar ook niet zonder elkaar, zoals echte zusjes.”

Wat is het grootste verschil binnen het gezin sinds de komst van Emmy?

Kenny: “De dynamiek tussen de kinderen is wat veranderd. Lilia speelt vaker met Emmy dan met haar broer. Ze delen dezelfde interesses en leeftijd. We zien dit niet als een probleem. Vedran zijn tienerjaren breken aan. Hij zal wat meer op zijn gemak zijn nu Lilia haar aandacht vaker op Emmy richt.”

Wat is jullie droom voor Emmy?

Lisa: “Het zijn de kleine dingen die we haar toewensen. Haar leren fietsen is al gelukt. De volgende stap is haar leren zwemmen. Als we naar de toekomst kijken, hopen we dat ze op een dag op haar eigen benen kan staan. Een deftige job vinden, een eigen gezin stichten, gelukkig zijn: wat we ook onze eigen kinderen toewensen. We zouden het geweldig vinden moesten we dan nog altijd contact hebben.”

Kenny: “In haar opvoeding nu zien we al waar we iets voor haar kunnen betekenen. We hopen dat we haar kunnen leren sterker worden in het aangaan van uitdagingen, dat ze leert dat volhouden loont.”

*Omwille van privacy gaven we Emmy een schuilnaam.

Interesse om ook pleegouder te worden? Vrijblijvend informatie krijgen?  Kom dan eens luisteren op een vrijblijvende infoavond. Tijdens de Week van de Pleegzorg organiseert Pleegzorg Vlaanderen heel wat infosessies op unieke locaties (denk aan een boerderij, luchthaven, moskee of duikerstoren!). Want allemaal verschillende kinderen zoeken allemaal verschillende pleegouders.