Oostkamp slaat samen met 6 andere West-Vlaamse gemeenten de handen in elkaar voor een datagestuurd detailhandelsbeleid

Gepubliceerd op vrijdag 9 jun 2023 om 10 uur

Niet enkel grote steden zetten in op slimme data om de lokale economie te versterken. Ook 7 West-Vlaamse gemeenten willen hier werk van maken, waaronder Oostkamp die het initiatief nam. Daarnaast stapten ook Blankenberge, Diksmuide, Harelbeke, Menen, Veurne en Waregem mee in het project DAKS 2.0 (Data in Kleine Steden), onder coördinatie van KERNpunt (voorheen OC West) en POM West-Vlaanderen. VLAIO steunt het project financieel. Door meer en beter gebruik te maken van slimme data willen ze samen investeren in sterkere kernen en de ondersteuning van de lokale economie.

Gemeenten zoals Oostkamp met een verstedelijkte en bruisende handelskern spelen een belangrijke rol in het sociaal-economisch weefsel van aanliggende dorpskernen. Toch staat de detailhandel in de meeste steden en gemeenten sterk onder druk: huurprijzen, concurrentie uit e-commerce, gestegen loon- en energiekosten, de impact van de coronacrisis, de invloed van nabijgelegen centrumsteden … Door meer en beter gebruik te maken van slimme data willen een aantal gemeenten samen investeren in sterkere kernen en de ondersteuning van de lokale economie. Door intergemeentelijk samen te werken, worden de krachten gebundeld. KERNpunt (voorheen OC West) coördineert deze samenwerking.

Data op maat van kleine steden

Hoeveel volk is er in de Oostkampse handelskern aanwezig tijdens ParkPop? Worden er extra aankopen gedaan tijdens de braderie, kermis of rommelmarkt? Komen veel werknemers van de Oostkampse bedrijven en O’Forty over de middag hun aankopen doen in het centrum? Wat is het effect van de wekelijkse markt op donderdag op de handelskern? Dit zijn het soort vragen waarop Oostkamp hoopt antwoord te vinden via data-analyse. In grote steden gaan ze al enige tijd aan de slag met de gegevens van telecomproviders om te meten hoeveel volk er naar hun stad trekt. Want meten is weten!

Het is voor kleinere steden en gemeenten echter te duur om zelf op geavanceerde wijze data te verzamelen. Daarom hebben de 7 verschillende kleine steden en gemeenten hun handen in mekaar geslagen om op efficiënte wijze met bestaande data en passantentellingen de detailhandel te ondersteunen. Binnen het project DAKS 2.0 worden beproefde datasystemen gehanteerd en ingezet op maat van kleine steden/gemeenten. Hierbij wordt gezocht naar efficiënte en relevante data, waarbij rekening wordt gehouden met de financiële, personele en technische capaciteit van de betrokken gemeenten. Daarnaast zullen bestaande onderbenutte datasets beter worden ingezet of beter gecombineerd worden.

Met deze gegevens kan de gemeente Oostkamp een gerichter beleid uitstippelen en kunnen handelaren een beter inzicht krijgen hoe hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Kan een middagopening klanten beter bedienen of zijn laat-avondopeningen interessant? Heb ik op zaterdag extra personeel nodig of kan ik die gerichter inzetten op weekdagen? Moet ik mijn openingsuren aanpassen naar aanleiding van het evenementenplein of voor de wielerkoers?

Er wordt een procesbegeleider aangesteld om begin 2024 de datasystemen op te zetten en te implementeren.

Het project DAKS 2.0 kadert binnen de VLAIO-oproep City of Things 2022. De totale projectkost bedraagt 656.800 euro voor een looptijd van twee jaar.

Burgemeester Jan de Keyser: "Dankzij dit project zetten we een nieuwe stap in onze visie rond detailhandel voor onze gemeente. Door data te meten, komen uitdagingen en opportuniteiten naar boven. Samen met de ondernemers werken we zo aan sterke dorpskeren op maat van de inwoners en bezoekers."