Oostkamp ondersteunt de organisatie van wielerwedstrijden

Gepubliceerd op vrijdag 17 mrt 2023 om 10:08 uur

De Gemeenteraad keurde tijdens de zitting van 16 maart een buitengewone toelage goed voor de organisatie van twee traditionele wielerwedstrijden in Ruddervoorde: de wielerwedstrijd voor eliterenners met contract door Veloclub Ridersport en de internationale cyclocrosshappening door Wijkcomité Sint-Godelieve in Ruddervoorde. De toelage wordt voor zowel 2023 en 2024 toegekend. Zo wil de gemeente de organisatoren in deze financieel onzekere tijden nu al van de financiële ondersteuning verzekeren.

Het wijkcomité Sint-Godelieve in Ruddervoorde heeft verder ook de ambitie om het Belgisch Kampioenschap cyclocross 2025 te organiseren. Een initiatief dat de gemeente graag ondersteunt.

Wielerwedstrijd voor elite met contract

Veloclub Ridersport organiseert op 10 mei 2023 voor de 67te keer een wielerwedstrijd voor elite met contract. Het veld van dergelijke wielerwedstrijden wordt steeds kleiner. Daarom vindt de gemeente het belangrijk om de organisatie ervan te ondersteunen. Vorig jaar werd voor het eerst in twee jaar een normale wielerwedstrijd met toeschouwers, maar ook met rechtstreekse uitzending op Focus-WTV georganiseerd. Veloclub Ridderfort wenst ook in 2023 en 2024 deze wielerwedstrijd met een rechtstreekse uitzending op Focus-WTV aan te bieden om zo ook de minder mobiele wielerliefhebbers de kans te geven om de wedstrijd te volgen. De gemeente wenst dit gratis wielerfestijn te ondersteunen met een toelage van 1.500 euro voor de organisatie en extra 1.500 euro voor de rechtstreekse uitzending. Voor zover de rechtstreekse uitzending ook in 2024 mogelijk is, geeft de gemeente voor 2024 2 keer 1.500 euro aan gemeentelijke toelage.

Superprestige Cyclocross

Wijkcomité Sint-Godelieve Ruddervoorde organiseert op 28 oktober 2023 de 36ste internationale cyclocrosshappening in het superprestigecircuit. Het cyclocrossgebeuren is en blijft een zeer populaire wielerspecialiteit met rechtstreekse verslaggeving op televisie. Deze cyclocrosshappening geeft dan ook een grote naambekendheid aan onze gemeente. De gemeente wil ook zoveel mogelijk Oostkampenaren bij dit wielergebeuren betrekken door een tussenkomst te voorzien in de toegangsprijs voor Oostkampenaren.

De normale toegangsprijs bedraagt 15 euro, in voorverkoop 12,50 euro. De gemeente verleent een basistoelage van 10.000 euro, te verhogen met 3,5 euro per Oostkampenaar die zich aanmeldt voor een gratis ticket. De maximale toelage is begrensd op 15.000 euro. Net zoals de vorige jaren kunnen alle Oostkampse inwoners op zaterdag 28 oktober 2023 gratis naar de cyclocrosswedstrijd gaan!

Belgisch Kampioenschap Veldrijden in 2025

De toelage van maximum 15.000 euro wordt eveneens toegekend voor 2024. Die toelage zou evenwel kunnen verschoven worden naar 2025. Het is immers zo dat het Wijkcomité Sint-Godelieve Ruddervoorde grootse plannen heeft om de cyclocrosswedstrijd 2024 niet te laten plaatsvinden in 2024 als het Belgisch Kampioenschap Veldrijden in 2025 terug zou keren naar Ruddervoorde. Het is intussen immers vanaf 2009 geleden dat het Belgisch Kampioenschap veldrijden in Oostkamp plaatsvond. Aangezien Belgian Cycling enkel met openbare besturen wil werken en niet met lokale verenigingen, dient de gemeente op te treden als partner van Belgian Cycling om de organisatie binnen te halen. De aanvraag werd intussen ingediend. Het Wijkcomité Sint-Godelieve Ruddervoorde zal instaan voor de organisatorische en financiële afhandeling mocht de gemeente Oostkamp de organisatie toegewezen krijgen.

Thema's