Ook koffiecapsules mogen voortaan in de PMD-zak

Gepubliceerd op vrijdag 20 jan 2023 om 11:40 uur

Fost Plus ontwikkelde samen met de sector een duurzame recyclage-oplossing voor de capsules en verwacht op die manier meer dan 4.500 ton extra in te zamelen. 

De huis-aan-huisinzameling van PMD is de sleutel voor de succesvolle recyclage van huishoudelijke verpakkingen in ons land. Met de introductie van de Nieuwe Blauwe Zak namen we een flinke sprong voorwaarts in de hoeveelheden die we inzamelen en recycleren. 
Het was altijd al de bedoeling om de inhoud verder uit te breiden op basis van evoluties in de technische mogelijkheden en de recyclagemarkten. Sinds 2022 mogen bijvoorbeeld alle spuitbussen in de PMD-zak, waar oorspronkelijk enkel spuitbussen voor cosmetica en voeding toegelaten waren.

Groeiende populariteit

Nu voegen we daar dus ook de capsules voor koffie en andere dranken aan toe. Een sterk groeiende markt, want de koffiecapsules worden steeds populairder bij consumenten. Ze maken het mogelijk om één enkel kopje koffie te zetten, met een smaak naar keuze en met de exacte hoeveelheid water en stoom. Daarnaast komen ook steeds meer capsules op de markt voor thee, chocolademelk en andere warme dranken.
In totaal verwachten we zo’n 4.500 ton aan extra materialen in te zamelen. Het overgrote deel van de capsules bestaat uit aluminium, een materiaal dat oneindig gerecycleerd kan worden en waarvoor een grote vraag bestaat op de recyclagemarkt. Maar ook de plastic capsules hebben heel wat recyclagepotentieel.

Handig voor de burger

Dankzij de aanpassingen in de sorteercentra kunnen de capsules nu dus opgenomen worden in het bestaande inzamelsysteem van de blauwe zak. Een handige oplossing, die meteen toegankelijk is voor alle Belgen. De huis-aan-huisinzameling staat bovendien garant voor een hoge captatiegraad. Dat verhoogt de kans dat we het leeuwendeel van de capsules die op de markt komen, ook effectief zullen kunnen recycleren.