Noodhulp toegekend aan Artsen Zonder Grenzen voor hulp na de aardbeving in Afghanistan

Gepubliceerd op vrijdag 20 okt 2023 om 11:36 uur

Begin oktober werd Afghanistan opgeschrikt door zware aardbevingen en naschokken. Hierdoor vielen meer dan 2.400 doden en zijn zo’n 12.000 mensen getroffen door deze ramp. Artsen Zonder Grenzen is in deze zone actief en biedt medische hulp. De Gemeenteraad besliste op 19 oktober 2023 over de toekenning van 2.500 euro aan Artsen Zonder Grenzen voor de humanitaire aanpak van de crisis in Afghanistan.

Zware aardbeving in Afghanistan

Op 7, 11 en 15 oktober 2023 zijn de inwoners van het westen van Afghanistan getroffen door zware aardbevingen. Daarop volgden veel naschokken. Tot nu toe zijn er al duizenden slachtoffers gemeld. Veel mensen zijn ernstig gewond en angstig. Het is de zoveelste ramp in een land waar de gezondheidszorg zeer fragiel is.

In het getroffen gebied hebben duizenden mannen, vrouwen en kinderen dringend medische zorg nodig. Ook andere basisvoorzieningen zijn essentieel, zoals eten, veilig drinkwater, onderdak en medicijnen.

Noodhulp in het gebied

De teams van Artsen Zonder Grenzen waren al actief in het gebied en bieden medische hulp aan slachtoffers vanuit het regionale ziekenhuis in Herat.

Er worden medische tenten opgezet naast het ziekenhuis in Herat om de grote stroom van gewonden op te vangen. Er worden ook medische noodkits uitgedeeld en men probeert de moeilijk bereikbare gebieden te bereiken om daar ook de eerste hulp verlenen.

Steun voor Artsen Zonder Grenzen

De Gemeenteraad besliste om 2.500 euro noodhulp toe te kennen aan Artsen Zonder Grenzen voor de aanpak van de crisis.

De getroffenen zullen niet alleen de komende weken, maar ook de komende maanden alle hulp kunnen gebruiken. Donaties voor noodhulp aan Artsen Zonder Grenzen kunnen gebeuren via het rekeningnummer: BE73 0000 0000 6060.  Voor giften vanaf 40 euro wordt een fiscaal attest afgeleverd. Meer info op de website van Artsen zonder Grenzen.