Haal alles uit je dak!

dak (grote weergave)
Slim omgaan met energie, betekent ook slimme aanpassingen doen aan je woning. Wist je dat je dak een van de belangrijkste plekken is voor warmteverlies van je woning? Ga na hoe goed jouw dak geïsoleerd is en welke andere functies het nog heeft.

Je dak beschermt

Een dak dient in de eerste plaats voor veiligheid en om je woning te beschermen tegen wind, regen en kou.

Je dak isoleert

Je dak goed isoleren, kan je grote winst opleveren op je energiefactuur. Op de website dakinzicht van Fluvius zie je voor jouw adres hoe goed je dak geïsoleerd is. Een dak dat rood kleurt kan oorzaak zijn van 30% van het warmteverlies van een woning.
Bereken hoeveel energiewinst je kan doen wanneer je je dak (extra) isoleert. Door jouw adres in te geven op de website van energiesparen.be, kan je de berekening in detail maken.

Je dak zorgt voor zonne-energie

Liggen er nog geen zonnepanelen op je dak en wil je weten of het interessant is om hierin te investeren? Geef je adres in en krijg advies op maat van jouw dak via de Zonnekaart van energiesparen.be.

Als je wil kiezen voor zonnepanelen, is deelnemen aan een groepsaankoop een goed idee. In het voorjaar van 2023 start opnieuw een groepsaankoop via provincie West-Vlaanderen.
Registreer nu zodat je op de hoogte gehouden wordt.

Je dak helpt vergroenen

Een groendak, of plantentuin op je dak, is onderhoudsvriendelijk en als die goed is aangelegd ben je voor 30 jaar gerust.
Voordelen van een groendak:
• De beplanting dempt omgevingsgeluiden.
• De planten en bloemen zijn goed voor de insecten.
• De riolering wordt ontlast door een langzame afwatering van het systeem.
• Door de isolerende werking bespaar je op energie.
• Je brengt meer 'groen' en zo ook 'rust' aan in je omgeving.
De gemeente stimuleert de aanleg van groendaken met een premie.

Je dak vangt regenwater op

Door het regenwater van je dak efficiënt op te vangen, kan je dit water maximaal benutten om te wassen, voor het doorspoelen van toiletten, voor het besproeien van planten … Een andere optie is om het water te laten afvloeien in je tuin en te laten infiltreren in de bodem in een wadi of regenvijver. Zo wordt het grondwater aangevuld. Wie aanpassingen doet aan zijn woning of tuin voor regenwateropvang of infiltratie, kan een aanvraag doen voor een gemeentelijke premie.

Welke premies kan je krijgen?

Als je investeert in de isolatie van je dak om te voldoen aan de normen en verplichtingen,
kan je steun krijgen van verschillende instanties. Ga na welke premies je kan krijgen via de
premiezoekrobot op vlaanderen.be/premies-voor-dakrenovatie-en-dakisolatie.

Zelf aan de slag?

Neem een kijkje op Klimaatproof 8020 voor praktische tips over hoe je zelf aan de slag kan met een groendak, regenvijver, groene tuin, ontharding …

op 22 november 2022
Nieuwsoverzicht
LCP