Gemeente voorziet vanaf 2023 een toelage voor huur tafels, stoelen en podia voor verenigingen

tafel en stoel icoon (grote weergave)

Om de lokale verenigingen en instellingen beter te kunnen ondersteunen, start de gemeente Oostkamp vanaf 2023 een proefproject. In plaats van zelf tafels en stoelen uit te lenen, wordt een  toelagereglement voorzien voor het huren van feestmateriaal. Het bestaande gemeentelijke uitleenmateriaal (tafels, stoelen, podia …) waarop de verenigingen vandaag beroep kunnen doen, is aan het verouderen. Met de nieuwe toelage kunnen zij professioneel materiaal huren en hiervoor beroep doen op een financiële tussenkomst van de gemeente. De gemeente voert dit als proefproject in en zal dit na 1 jaar evalueren.

Op vandaag kunnen lokale verenigingen, buurtcomités, instellingen … tafels, stoelen en podiumelementen uitlenen bij de gemeentelijke vzw Uitleendienst Feestmateriaal. Dit materiaal is intussen aan het verouderen en zo kan niet altijd meer aan de kwaliteitsverwachtingen tegemoet gekomen worden. Omdat het uitlenen van feestmateriaal geen kerntaak van de gemeente is en er private firma’s zijn die hier beter op georganiseerd zijn, ook logistiek, beslist de Gemeenteraad het roer om te gooien vanaf 2023. In plaats van zelf tafels, stoelen en podiumelementen uit te lenen, kunnen verenigingen op de private markt het materiaal huren en krijgen ze hiervoor een toelage van de gemeente. Hierdoor is er ook meer keuze in de soort tafels en stoelen, zodat deze beter passen bij de activiteiten.

Verenigingen en andere lokale instellingen kunnen wel nog bij de gemeente terecht voor vlaggen en vlaggenmasten en voor nadars. Ook materialen in kader van veiligheid (vb. brandblusapparaten en noodverlichting) en netheid (vuilnisbakken en peukenbakken) worden nog via de gemeente gratis ter beschikking gesteld.

Jan de Keyser, burgemeester: “Met deze aanpassing willen we een win-win-win-situatie creëren: de verenigingen hebben betaalbare toegang tot kwaliteitsvol materiaal dat past bij hun evenement, de gemeente hoeft zelf niet te investeren in nieuw materiaal en de lokale handelaars krijgen de kans om materiaal te leveren. We starten dit wel als proefproject dat we samen met de verenigingen zullen evalueren.”

op 16 september 2022
Nieuwsoverzicht
LCP