Tijd voor een mobiswitch? Deze inwoners kiezen voor een duurzamer vervoermiddel

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Heel wat mensen nemen hun mobiliteit onder de loep. We laten enkele inwoners aan het woord over hun keuze voor een ander en duurzamer vervoermiddel dan een eigen auto en over hun motivatie hiervoor. Wie weet inspireert het ook jou om op een andere manier naar het werk/school/de winkel te gaan?

1. Elektrisch fietsen

Dankzij de Testkaravaan van provincie West-Vlaanderen konden 93 inwoners een elektrische (bak)fiets of speedpedelec testen. Alles samen werd er 17.644 kilometer gefietst en bespaarden we 2,33 ton CO2. Een prachtig resultaat!

Faye Pieters: "We wilden weten of een bakfiets voor ons gezin een goede oplossing zou zijn. En dat was inderdaad zo! Tijdens de testperiode reden we maar liefst 200 kilometer in 1 week tijd. Zalig! Nu gaan we op zoek naar een bakfiets die we kunnen leasen. Zo is de kost niet zo groot als bij een aankoop en is er support voor onderhoud en verzekeringen inbegrepen. Je zal ons dus binnenkort vaker per bakfiets tegenkomen in en rond Oostkamp!"

2. Elektrische deelwagen

Sinds 2020 staan er in Oostkamp 3 deelwagens van Coopstroom ter beschikking. Op de website van Coopstroom vind je alle nodige info.
Tip: Tijdens Open Bedrijvendag (zondag 2 oktober) is Coopstroom aanwezig op de parking van de brandweerpost Oostkamp (Siemenslaan 8). Kom zeker langs om een testrit te maken.

Koen Defrancq: "Sinds vorig jaar zijn mijn vrouw en ik overgestapt naar een deelwagen: onze eigen auto werd te duur en we willen bewust minder rijden. Met onze bakfiets doen we de meeste verplaatsingen, onze 3 kinderen kunnen daarin meerijden. De deelwagens van Coopstroom gebruiken we vooral voor bezoeken aan mijn ouders, voor grote inkopen of om naar het recyclagepark te gaan. Het is handig dat we zowel het busje als de kleine bestelwagen kunnen gebruiken. Door dit systeem moet je je vervoer meer plannen en ga je er dus bewuster mee om: dat geeft ons veel rust. Op termijn kiezen we wellicht voor een elektrische auto maar voorlopig lukt het prima met de mogelijkheden die er nu zijn.”

3. Met het openbaar vervoer

Is je route te lang om te fietsen? Wil je liever een boek lezen of muziek luisteren op weg naar het werk of school? Dan kan een rit met de bus of trein voor jou een alternatief zijn.

Regina Melnikova: "Ik rij 3 x per week met de bus vanuit Brugge naar mijn dochter Jana in Ruddervoorde en terug. De verbinding is voor mij ideaal. Ik kom uit Letland en had daar een rijbewijs, maar ik rij al lang niet meer en vind dat ook niet erg. Met de bus raak ik waar ik wil. Enkel als er werken zijn of een staking is de verbinding minder vlot, maar dat komt niet vaak voor.”

4. Duurzaam fietsen dankzij de fietsbieb

Door de Oostkampse fietsbieb kan je voor 20 euro per jaar een fiets ontlenen op maat van je kind. Zo worden fietsen duurzaam hergebruikt en kan ieder kindje een fiets op zijn of haar maat gebruiken. Welkom elke 2de zaterdag van de maand! Op de website van de Fietsbieb selecteer je Oostkamp en vind je de contactgegevens en het beschikbaar aanbod.

Lisa Roos: "Volgend jaar wordt mijn zoon Vedran 12 jaar en krijgt hij een nieuwe fiets om naar de middelbare school te gaan. Zijn huidige fiets was echt te klein om er nog een jaar mee te rijden.
We hebben toen de fietsbieb ontdekt. Hij had keuze uit 5 verschillende fietsen die perfect waren voor zijn grootte. De fietsen zijn ook helemaal in orde. Voor ons is dit een ideale oplossing in afwachting van zijn nieuwe fiets.”

op 15 september 2022
Nieuwsoverzicht
LCP