Oostkamp geeft een tweede leven aan geknipte haren

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Hair Recycle project (grote weergave)
De gemeente roept de Oostkampse kappers op om in te stappen in het project Hair Recycle en neemt de kosten van het eerste jaar lidmaatschap op haar. Hiermee is Oostkamp de eerste Vlaamse gemeente die een financiële ondersteuning voorziet voor kappers die instappen in dit duurzaam project.

Gemeente Oostkamp stimuleert projecten die afval omzetten tot nieuwe grondstoffen. Zo zijn ook geknipte haren afval dat moet worden verwerkt. Dankzij het project Hair Recycle worden haren niet enkel hergebruikt voor pruiken maar ook voor het zuiveren van waterlopen en de behandeling van brandwonden.

Haar is een grondstof met veel recyclagemogelijkheden. Naast het gebruik voor pruiken, is haar ook oneindig absorberend en ultra resistent. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om waterlopen mee te zuiveren en dankzij de keratine in het haar ook voor de behandeling van brandwonden. In plaats van het te laten weggooien in de verbrandingsoven, kan je er dus beter voor kiezen om het te verzamelen en te laten recycleren.

Het project Hair Recycle verzamelt haren van Belgische kapsalons en gebruikt deze opnieuw in de circulaire economie (afval omzetten tot nieuwe grondstoffen). Kappers kunnen zich aansluiten bij Hair Recycle en krijgen dan haarzakken om de afgeknipte haren in te verzamelen. Hair Recycle zorgt voor een reguliere ophaling van de gevulde zakken. Dat zijn voor de kappers heel wat afvalkosten gespaard. Kappers krijgen ook een sticker om op hun raam te plakken om zo hun klanten te informeren dat ze een ecologisch verantwoorde kapper zijn.

Omdat gemeente Oostkamp circulaire economie stimuleert, nodigt ze de Oostkampse kappers uit om in te stappen in dit duurzaam project Hair Recycle. Als extra stimulans neemt de gemeente de kosten van het eerste jaar lidmaatschap bij Hair Recycle op haar. Hiermee is gemeente Oostkamp de eerste Vlaamse gemeente die een financiële ondersteuning voorziet voor kappers die instappen in Hair Recycle.

Burgemeester Jan de Keyser: “Het project Hair Recycle is een mooi voorbeeld van hoe een kleine inspanning toch een groots effect kan hebben. Door een eenvoudige verandering van aanpak, namelijk haar verzamelen in plaats van weggooien, maken we samen een verschil en werken we aan een duurzamere wereld. Het was voor de gemeente een evidente keuze om een financiële ondersteuning te voorzien voor de kappers. We hopen dat ze massaal intekenen en hun schouders onder dit project zetten.”

op 26 augustus 2022
Nieuwsoverzicht
LCP