Vechten tegen de droogte: gratis waterscan voor kmo's vanaf eind dit jaar

foto droogte (grote weergave)
Vanaf eind 2022 kan je via VLAIO, in navolging van de Blue Deal-oproep, een gratis waterscan laten uitvoeren die het waterverbruik van je bedrijf visualiseert en suggesties biedt voor waterbesparende maatregelen.

Blue Deal

Internationaal wordt Vlaanderen beschouwd als een regio met een watertekort. De droogte is deze weken actueler dan ooit. Daarom organiseerde VLAIO in navolging van de eerste oproep ‘Blue Deal waterbesparende investeringen’ in het najaar van 2021 ook in 2022 een nieuwe oproep. Kmo‘s die investeringen doen in waterbesparing of droogtebestrijding, konden vanaf 2 mei t.e.m. 8 juli 2022 steun aanvragen. Het gaat bijvoorbeeld om acties om het waterverbruik te verminderen, regenwater te bufferen of water te hergebruiken via zuivering.

Waterscan

De oproepen van de ‘Blue Deal – waterbesparende investeringen’ maakten duidelijk dat bedrijven via heel wat verschillende manieren water kunnen besparen. Soms hebben ondernemingen echter niet de tijd of de technische kennis om hun watergebruik in kaart te brengen en mogelijke waterbesparende maatregelen te identificeren. 

De waterscan is een eerstelijnsscan die hieraan tegemoet komt. Via het opstellen van een waterbalans brengt een waterscan het watergebruik van een onderneming visueel in kaart. Indien dit aangewezen is, kan dit ook onderbouwd worden via debietmetingen. Bovendien brengt de waterscan concrete suggesties aan om water te besparen via waterbesparende toestellen, het aanwenden van alternatieve waterbronnen of waterhergebruik. In een wateraanwendingsplan komen deze suggesties tenslotte samen in een concreet en economisch onderbouwd stappenplan waarmee de onderneming verder aan de slag kan.

Meer informatie over over de gratis waterscan en Blue Deal vind je hier op de website van VLAIO. 

op 25 augustus 2022
Nieuwsoverzicht
LCP