ParkPop: veel festivalplezier, maar #safetyfirst

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Parkpop (grote weergave)

Het belooft een fantastische editie van ParkPop te worden. De organisatoren en talrijke vrijwilligers hebben er zin in en ook het publiek staat te popelen om weer eens gewoon samen te kunnen feesten op goeie muziek. Maar hierbij moeten wel een paar veiligheidsafspraken in acht genomen worden. Zo heeft de burgemeester, wegens de extreme droogte van deze zomer en het brandgevaar (code rood geldt nog steeds) een algemeen rookverbod afgekondigd in het park, tijdens het festival. En zal het park bij een te grote opkomst afgesloten worden van extra publiek.

Al een tijdje geldt code rood voor brandgevaar, door de extreme droogte van afgelopen maanden. In alle bossen en grote natuurdomeinen is inmiddels ook een algemeen rookverbod afgekondigd, dat altijd geldt. “We begrijpen dan ook de beslissing om een rookverbod in het Beukenpark in te stellen tijdens het festival,” zegt Kevin Claeys, van het Parkpopcomité. “Dat is voor de rokers niet leuk, daar zijn we ons van bewust, maar de veiligheid van het publiek komt op de eerste plaats. Het blijft erg droog en we zitten in een parkomgeving. Dan is die beslissing logisch.”

Omwille van de afgesloten ruimte van het park, zal ook toegezien worden op het aantal festivalgangers. Het is een gratis festival, dus kan je de ticketverkoop niet afstemmen op de capaciteit van het park. Daarom zal ter plekke ingegrepen worden als het aantal festivalgangers te groot wordt. “Een paar jaar geleden toen Gers Pardoel kwam was er teveel volk. Je denkt dat je er goed aan doet nog een deel publiek toe te laten, maar dat is niet zo,” zegt Toon Meuleman van het Parkpopcomité. “We gaan daarom op tijd afsluiten als blijkt dat het park te vol zit. Zo kunnen we de veiligheid van de festivalgangers beter garanderen én het plezier dat ze beleven. Van zodra er weer meer ruimte is, kunnen nieuwe feestvierders er uiteraard wel weer bij. We gaan dit trouwens goed aankondigen op onze Facebookpagina. Dus als je graag langskomt later op de dag, check dan even onze Facebookpagina en dan ben je meteen zeker.

Feesten gaat nog meestal gepaard met veel afval. Als dat netjes in een vuilnisbak terecht komt, is dat prima, daarvoor zijn ze er ook. Maar het is niet de bedoeling dat afval een leven gaat leiden als zwerfvuil. Dus ook niet dat het, in of rond het Beukenpark, gewoon weggegooid wordt. Om deze problematiek en het bewustzijn van zwerfvuil nog wat meer in de kijker te zetten, voorziet het burgerinitiatief PROPER Oostkamp i.s.m. de gemeente, een sensibiliseringsactie tijdens het festival. “Aangezien roken niet toegelaten is, zouden er geen peuken mogen liggen,” zegt Hendrik De Bruyne, een van de bezielers van PROPER Oostkamp. “Peuken zijn het ergste soort zwerfvuil: ze zijn heel moeilijk op te ruimen én bevatten heel veel schadelijke stoffen. Giftige stoffen die zo de bodem indringen en ons grondwater vervuilen als men de peuken op de grond gooit. Ze in de rioolputjes gooien, is ook geen goed idee, want dan vervuilen ze het water en dus ook onze zeeën. Mensen zijn zich daar niet altijd van bewust. Maar ook blikjes, bekertjes, papiertjes en ander afval horen op hun plaats én dat is in de vuilbak!” vult Marnix Braeckevelt, kernlid PROPER Oostkamp aan. De organisatoren en vele vrijwilligers van ParkPop, de gemeente en PROPER Oostkamp rekenen op iedereen om een kleine inspanning te doen; een vuilnisbak op te zoeken om het afval in te gooien. Dan wordt ParkPop 2022 een heel proper festival! Een kleine daad voor een groot resultaat.

Jan de Keyser, burgemeester: “We hopen vanuit de gemeente dat de festivalgangers deze maatregelen ook ter harte gaan nemen en dat we er samen weer een top #8020-weekend van maken.

Nog paar laatste tips voor wie naar het festival komt:

  • Rugzakken worden afgeraden om de controle aan de ingang vlotter te laten lopen.
  • Blijf op de hoogte: check de Facebookpagina van Parkpop Oostkamp voor je naar het festival afzakt.
op 18 augustus 2022
Nieuwsoverzicht
LCP